2018. május 17., csütörtök

Adjatok hálát mindenért! – Máriapócson tartotta első püspöki liturgiáját Szocska Ábel



Adjatok hálát mindenért! – Máriapócson tartotta első püspöki liturgiáját Szocska Ábel


Máriapócson tartotta első püspöki liturgiáját május 13-án Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök. A szertartás során a főpásztor hálát adott a Könnyező Szűzanyának.


A máriapócsi görögkatolikus egyházközség már fiatal szerzetes korában szeretettel fogadta be a Nyíregyházi Egyházmegye új megyéspüspökét – emlékezett a 23 évvel ezelőtti eseményekre Szocska A. Ábel püspök első püspöki liturgiájának prédikációjában. Arra is megadta a magyarázatot, hogy miért itt, nemzeti kegyhelyünkön tartotta ezt a kiemelt szerepű szertartást: hálája jeléül a máriapócsiaknak és a Könnyező Szűzanyának.

Szocska Ábel gondolatmenetében a Szentírásra is utalt, hiszen Pál azt mondja: „Adjatok hálát mindig mindenért Urunk, Jézus Krisztus nevében az Istennek, az Atyának.” Mindenért, és az egyszerű dolgokért is tanuljunk meg hálát adni, az apróságokért, ne csak életünk nagy eseményei kapcsán. A gyermekek többet mosolyognak, jobban tudnak örülni az élet kicsiny csodáinak. Felnőtt létünkből épp ez a gyermeki rácsodálkozás hiányzik.

„A szent atyák tanításai nyomán az öröm azonban nem magától értetődő dolog, hanem erény, melyet gyakorolni kell. Ahogyan a gyermekeknek megtanítjuk megköszönni mindazt, amit kapnak, a felnőtteknek is tudatosan kell odafigyelni, hogy megálljanak egy kicsit, és odafordulva az Isten felé hálát adjanak. Van mindig miért hálát adnunk” – kérte a jelenlévőket Szocska Ábel, interaktívvá téve beszédét azzal, hogy a hívek egymás felé fordulva tegyenek fogadást a mellettük ülőnek a következő szavakkal: „Megígérem, hogy mostantól fogva az apró dolgoknak is örülni fogok”.

A Szent Liturgia végén a pócsi egyházközség nevében Pócsi Éva versét Lőrincz Anna, a Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 4. osztályos tanulója olvasta fel. Az ünnepi köszöntők után Ábel atya a hála virágait helyezte a Könnyező Szűzanya elé, majd a püspökszentelés emlékképét minden hívőnek személyesen adta át.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése