2017. október 17., kedd

Hogy szent távozást engedj nekünk Kérünk téged, hallgass meg minket!



Hogy szent távozást engedj nekünk 
Kérünk téged, hallgass meg minket!



Hitbéli szabadságom téves értelmezése az, ha bennem a törvény és a szeretet nem szövetségesei egymásnak. Igen, vannak olyan dolgok, amiket a közösségért meg kell tennem, azért, hogy a közösség szeretet közösségként működjön. Azaz: Krisztus közössége sem nélkülözheti a törvényt, tisztelni kell – mégpedig a szeretetben meggyökerezett tisztelettel – a törvényt, hiszen emberi közösségről van szó.
A szeretet – véleményem szerint – az a Lélekből, vagyis bennem rejtőzködő élet, mely belülről képes megújítani és életre váltani a törvényt is.
Éppen ma olvasom Ferenc pápa gondolatát, Aki az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa előtt beszélt (2017.10.11.) arról, hogy az Egyházban működő Szentlélek is szorgalmazza a minduntalan megújulást Krisztus tanításában, Isten Igéjében. „Az Egyháznak tehát természeténél fogva „őrzés” és „folytatás” a feladata, hogy a Jézus által hirdetett evangéliumban rejtőző igazság elérhesse teljességét az idők végezetéig. Ez a kegyelem adatott Isten népének, de ez ugyanúgy feladat és küldetés is, amelyért felelősséggel tartozunk, hogy új és teljesebb módon hirdessük a változatlan evangéliumot kortársainknak.” És Ferenc pápa idézte: „Ugyanis, akár a hit, akár a remény, akár a cselekvés tárgyául adunk elő valamit, mindig úgy kell a mi Urunk szeretetének érvényesülnie benne, hogy bárki fölfoghassa: a tökéletes keresztény erény bármely cselekedete nem máshonnan ered, mint a szeretetből, és nincs más célja, mint a szeretet” (Katolikus Egyház katekizmusa, 25).
Ne legyen, nem lehet azonban, hogy a törvény felülmúlja a szeretetet! Mert bizony, akkor pontosan az a tisztaság szenved csorbát, mely a Szentből, az Istenből akar törvénnyé lenni!
Bizony, mi emberek, egy kicsit, mindannyian farizeusok vagyunk. Nem vagyunk képesek a feltétlen szeretet törvényének megfelelni. De ezt tudnunk kell elismerni, és ezzel együtt élni, a SZERETETET!
Bárcsak, Ó Bárcsak! Istenem, Atyám, a Te kegyelmed úrrá lehetne rajtam oly mértékben, hogy ítélkezésem ne a törvényben, hanem a szeretetben váljon alázattá és szelídséggé! Segíts engem Istenem! Ámen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése