2017. szeptember 19., kedd

Mária, csüggedők erőssége Könyörögj érettünk!



Mária, csüggedők erőssége 
Könyörögj érettünk!


A mai evangélium kapcsán egy érdekes gondolat tör fel bennem. Ennek motívuma abból a megfigyelésből származik, amit az evangélista fontosnak tart itt megjegyezni: a halottat „a város sok lakosa kísérte”. Jézus, a csodákat, többnyire nagy tömeg előtt végezte! Jézus evangelizálása erre a „képességére” épül rá. Képessé tette rá a tömeget, hogy Benne felismerjék Isten jelenlétét, Istenségét! Felhívja a figyelmét a tömegnek arra, Aki jelen van, az Ő emberi mivoltában.
És, az esemény végén így hangozhat el az evangélista szájából a megállapítás, hogy nem Jézus, az ember ragadtatta el az embereket, hanem: „Mindnyájukat elfogta a félelem, és így dicsőítették Istent: „Nagy próféta támadt közöttünk!” És: „Isten meglátogatta az ő népét!”. Az eset híre elterjedt egész Júdeában, és mindenütt a környéken.” Az Isten dicsőítése! - Találkozás lehetett azok számára, Istennel, akik ott voltak! Akik ez után, amikor hallották Jézus tanítását, már nem Jézust hallották, hanem Isten Igéjét, Jézus szájából.
A szentleckének a tanítása is pontosan erre próbálja ráirányítani a figyelmet! Az, aki szolgálatot vállal Isten népében, annak nem önmagának kell élnie, hanem annak a küldetésnek, amit magára vállal, Isten nevében!
Többé nincs más személyisége Jézusnak, csak az, amivel Isten szolgálatára lehet. És, tulajdonképpen akkor, amikor Jézus meghívja bármelyikünket is kereszténységre, vagyis követésére, akkor ezt a nagyon elkötelezett, tudatos, és személyes – Ő úgy mondja, hogy – újjászületésre szólít meg. Ugye ismerjük Nikodémus történetét, ahol János evangélista arról számol be, hogy hogyan zajlott le Jézus és Nikodémus találkozása. Ott, Nikodémus saját szájából hangzik el, hogy Jézus csodatettei győzték meg arról, hogy Jézus az Isten embere. És ott mondja Nikodémusnak Jézus, hogy mindez azért történik, hogy aki hallja – meghallja - Isten szavát az Ő szájából, az újjászülessen Szentlélekből! (Jn 3,1-8)
Ha Nikodémusnak szól, akkor nekem is szól Jézus e szavakkal! Tegyem szabaddá magam Isten számára! Tegyem képessé magam rá, hogy adottságaim, karizmáim szerint fel tudjam vállalni Isten szolgálatát. Ami az én személyes evangelizálásom. Ott ahol vagyok, abban az életállapotban, amiben vagyok, próbáljam meg teljesíteni, beteljesíteni Isten jelenlétét! Hogy mindaz, aki engem lát, láthassa Istent! Aki van, Aki jelen van, Aki jelen lenni szeretne általam, a világban.
Többé nem mondhatom, hogy egyedül vagyok, és nem tudom, mire vagyok! Isten elküldi hozzám Jézust, és már mindenkorra jelenlétében álló lehetek, mert jelen van közöttünk az oltáriszentségben Jézus, mely tudást, a hitben, a Szentlélek által bírhatok! És elküldi hozzám Jézus utódait, azokat, akik által Jézus jelenléte minden időkre megújulhat, megújultan lehet megerősítő kegyelmem a hitben! Ezt én is még csak értem, de ismételgetnem kell, hogy élni is tudjam! Ebben az életben legyél Istenem erősségem, hogy jelenvalóságod átéghessen, és lángba boríthasson mindeneket! Ámen 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése