2017. augusztus 15., kedd

Szűz Mária mennybevétele



Szűz Mária mennybevétele


Előttünk járt

A II. Vatikáni zsinat Egyházról szóló dokumentumában szó esik Szűz Mária szerepéről az üdvösség rendjében, illetve az ő kapcsolatáról az Egyházzal. A tanítás szerint „az Istenszülő a hit, a szeretet és a Krisztussal való tökéletes egység rendjében az Egyház előképe” (Lumen Gentium 63.).
Jézus édesanyja előttünk járt a hitben. Biztosak lehetünk benne, hogy Máriát egészen váratlanul érte az angyal megjelenése Názáretben. Az angyali üdvözlet alkalmával olyan dolgokat hallott, amit elképzelni sem tudott. Hogyan születhet gyermeke, amikor még nincs férjnél? Hogyan fog megvalósulni Isten megváltó terve az ő életében? Miért őt választotta ki arra, hogy a Megváltó Anyja legyen? Mindezekre a kérdésekre nem volt azonnali válasz Mária számára, nem értett meg rögtön mindent, amit az angyal közölt vele. Mégis hittel igent mondott Isten akaratára, vele kapcsolatos személyes tervére. Ezért is nevezi őt valamivel később rokona, Erzsébet boldognak: „Boldog, aki hitt annak a beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!” (Lk 1,45). Nem csak az angyali üdvözlet, azaz Jézus születése hírüladásának pillanatára vonatkozik ez, hanem Mária egész életére. Végigjárta a hit engedelmességének útját, előttünk járt, hogy példát mutasson nekünk, hogyan engedelmeskedjünk Istennek.
Mária előttünk járt a szeretetben. A Boldogságos Szűz édesanyai szeretetét gyermeke, fia iránt felesleges bizonygatnunk. Az ő szeretete veszi körül Jézust gyermekségében és fiatalkorában, ez a szeretet gondoskodik a gyermek felneveléséről, ez az édesanyai szeretet aggódik, amikor a 12 éves Jézus egy zarándoklat alkalmával Jeruzsálemben marad és a templomban találják meg. Ez az anyai szeretet kíséri el Jézust a szenvedés útján, a keresztúton, és ez a szeretet ad Máriának erőt, hogy ne fusson el a kereszttől, ne meneküljön el, mint például az apostolok, hanem mindvégig fia mellett maradjon. Mária előttünk jár a szeretetben, példát mutatván, hogy a szeretet köthet minket Krisztus keresztjéhez, amely szeretetünk forrása.
A Szűzanya előttünk járt a Krisztussal való tökéletes egységben. Elsősorban lelki egységre gondoljunk. A szülésből fakadó anyaság után Mária a szeretetből és a lelki újjászületésből fakadó egységre is eljut fiával. Szeretettel hallgatja az ő szavait és ő maga is tanítvánnyá válik. E lelki egység teszi őt képessé arra, hogy közvetítő és közbenjáró legyen, aki fia segítségét kéri az emberek érdekében. Ez mutatkozik meg például a kánai menyegző esetében, valamint mindannyiszor, ha segítségét kérjük az isteni kegyelmek elnyeréséért.
A mai ünnepen mindehhez hozzá kell tennünk azt is, hogy Mária előttünk járt a mennybe vezető úton. Ma, Nagyboldogasszony napján Szűz Mária mennybevételét ünnepeljük, azt a hittitkot, hitigazságot, hogy a mindenható Isten a Boldogságos Szüzet megdicsőítette azzal, hogy földi életpályája befejezése után, testével és lelkével felvette őt a mennyország dicsőségébe. Az emberi élet végső célja az üdvösség, a mennybe jutás. Mária élete beteljesedett azáltal, hogy eljuthatott az üdvösségre, hitének, szeretetének, Krisztussal való egységének, valamint a végtelen isteni kegyelemnek köszönhetően. Mária előttünk járt a mennybe vezető úton, s ezáltal utat mutat számunkra, hogy mi is eljuthatunk az üdvösségre.
© Horváth István Sándor

Imádság

Mária, égi édesanyánk! Te egész életedet Isten szolgálatába, a megváltás szolgálatába állítottad. Engedelmesen elfogadtad Isten veled kapcsolatos szándékát, amikor értesültél arról, hogy te leszel a Megváltó Anyja. Isten akaratának tökéletes elfogadásáról, az Istennek való teljes önfelajánlásról tanúskodnak szavaid. Alázatod és engedelmességed segítsen minket abban, hogy keressük Isten szándékát, elfogadjuk és teljesítsük azt a feladatot, amit számunkra kijelöl. Veled együtt adunk hálát a mindenható Istennek, aki életet adott nekünk! Járj közben fiadnál, Jézusnál, hogy megmutassa számunkra az utat, miként juthatunk el a mennybe, ahová a mindenható Isten téged felvett.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése