2017. augusztus 23., szerda

Limai Szent Róza



Limai Szent Róza
 szűz   
   
A csodálatos Gondviselés! Augusztus hónapban a teljes értékű emberélethez gyönyörű programokat ad felnőtteknek, miközben számba veszi a jövő generációjának alapvető gondjait is. Mivel az ilyen átfogó elemzéseket még nem értik meg, nekünk, felnőtteknek, adja a lehetőségeket, hogy felépítsük a jövő programjait. Nem kell félnünk, hogy tudományos dolgokkal foglalkozók kenyerét vesszük el, ha a hitünk alapján látunk tervezéshez, nem keresztezzük a tudomány józannak és modernnek ítélt törekvéseit. Nincs kontárkodás a részünkről, ha okosan fogjuk fel a gondviselés adta lehetőségeinket.
Augusztus 14. István, akinek sorsát, mint minden emberét a mindenható és jóságos Isten fogalmazta meg, haldoklik. Az Úrtól kapott egyéni kegyelmek, sok ezer éves nemzet vezetőinek szellemi, lelki öröksége, negyven éves felelősségteljes uralkodása lehetővé tette a reformok véghezvitelét. Mód nyílt a letűnt vándor-korszak, mások munkájának gyümölcsét erőszakkal elvevő pogány szemlélet helyett új, keresztény, munkán és szereteten alapuló társadalmi életszemlélet bevezetése. Ezer átélt esztendő igazolja, hogy helyes volt minden, amit tett. Még akkor is, ha ezer év múlva akadnak kerékkötők, akik kifogásolják, hogy az élet-törvények végére a pontot kemény kézzel tette oda.
Augusztus 15. Mária mennybevétele Fia mellé, aki a világmindenség Királya. Megérdemelt Királynéi rang. A koronázási eskükereszten ez olvasható: „a mennyország Királynéja Magyarország Pátrónája.” Mivel ezt maga ajánlotta fel, Szent Istvánnal együtt örömmel Királynőnknek fogadjuk ma is. XII. Pius pápa óta augusztus 22. a Boldogságos Szűz Mária királynő ünnepe.
Augusztus 23. Limai Szent Róza szűz emléknapja. Colombo Christofero 1492.X.12-én kötött ki az amerikai Bahama szigetek Watling szigetén. Az újonnan felfedezett kontinensre Utána mentek papok, de még inkább kereskedők. Aranyat kerestek, pusztították az indiánokat. 1586-ban a perui Limában született Rosa, akit halála után Limai Szent Rózának ismer az emberiség. Húsz évesen öltötte fel Szent Domonkos harmadik rendjének ruháját, és kereste a szent életet bűnbánat és misztikus elmélkedések útján. Egyik látomásában Jézus felemelte szavát: „Tudja meg mindenki, hogy csak a gyötrelem után következik a kegyelem; értse meg mindenki, hogy a csapások terhe nélkül nem lehet eljutni a kegyelem csúcsára; tudja meg mindenki, hogy a karizmák mértéke csak az elviselt szenvedések arányában gyarapszik. Vigyázzanak az emberek, nehogy tévedésbe essenek, és nehogy elbukjanak! Ez az egyedül igazi paradicsomi lépcső, és kereszt nélkül nincs út, amelyen a mennybe feljuthatnánk”. (Beviárium IV.k.1162) Rosa e szavakat meghallva úgy érezte az embereknek sokszor el kell mondani Jézus tanítását. Mostanában az emberek többsége inkább tagadja az üdvösség igéit. A felnövő korosztályokat neveljük arra, hogy Istenatyánk nem szenvedtetni akar minket, hanem a szenvedésekért járó hatalmas, igazi örömöket kínálja fel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése