2017. augusztus 1., kedd

„Ferenc pápa szereti a családokat” – Katekézissorozat gyermekeknek: A halál



„Ferenc pápa szereti a családokat” – Katekézissorozat gyermekeknek: A halál

A Magyar Katolikus Családegyesület kétheti rendszerességgel adja közre gyermekeknek szóló katekézissorozatát, amely Ferenc pápa családoknak szóló beszédei alapján íródott. A tizenötödik részt olvashatják.

Amikor egy kisgyerek, egy édesanya vagy egy édesapa meghal, az valami szörnyű dolog. Olyan nagy fájdalom, hogy szinte megbénít bennünket. Elhagyottnak, magányosnak érezzük magunkat, és azt kérdezzük: „Hol van az Anyukám? Miért nem látom? Mikor jön vissza?” Van olyan, aki odáig jut, hogy Istent hibáztatja. Ferenc pápa megérti, hogy miért reagálunk így, és azt mondja, hogy ne féljünk sírni szeretteink elvesztésekor! Ahogyan Jézus is sírt barátja, Lázár halála miatt.
Az utolsó szó azonban nem ezé a szörnyű sötétségé, nem ezé a mindent elnyelő szakadéké. Jézus meghalt és feltámadt a halálból. A húsvét fénnyel világítja be a halál sötétségét, és Jézus feltámadásával a halál végérvényesen vereséget szenvedett.

A szeretet és a remény erősebb minden fájdalomnál és minden rossznál. Ezt különösen is kiemelte beszédében a pápa és arra hívott meg bennünket, hogy legyünk Jézus „cinkostársai”! Vagyis mindennap tegyünk úgy, ahogyan Jézus tett: szeressünk, reméljünk és vigasztaljunk.
Az Úr egyszer s mindenkorra legyőzte a halált.
Szeretteink nem tűntek el a semmi sötétjében: a remény biztosít minket, hogy ők Isten jóságos és hatalmas tenyerén vannak. A szeretet erősebb a halálnál.
Minden eltávozott szerettünket visszaadja nekünk az Úr, találkozni fogunk és együtt leszünk majd ismét velük. Ez a remény nem csal meg!
A gyermekkatekézis Ferenc pápa 2015. június 17-én elmondott katekézise alapján íródott, amely a Szent Péter téren tartott hagyományos szerdai általános kihallgatás keretében hangzott el.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése