2017. február 11., szombat

Évközi ötödik hét szombatja



Évközi ötödik hét szombatja


Márk evangéliumában két kenyérszaporítási esetről olvashatunk. Az elsőt (vö. Mk 6,35-43) nem olvassuk a hétköznapok rendjében, de a másodikat igen, a mai napon. Ez utóbbi csoda pogányok lakta vidéken, feltehetően a Genezáreti-tó keleti partján történt. Az első kenyérszaporítás alkalmával a tanítványok szólnak Jézusnak a kialakult helyzetről, és kérik őt, hogy bocsássa haza a népet, hogy mindenki szállást és élelmet keressen magának (vö. Mk 6,36-37). Jelen esetnél viszont az Úr veszi észre a nép szükségletét, ő vázolja fel tanítványainak a problémát, tehát ő a kezdeményező. Ezt követően várja, hogy tanítványai valamiféle javaslatot tegyenek a helyzet megoldására, de ők inkább csak tehetetlenségükről beszélnek. Itt nem egészen világos számunkra, hogy ha korábban már egyszer megtapasztalták Jézus kenyérszaporítási képességét, akkor most miért nem gondolnak rögtön arra, hogy mesterük újra tehet egy ilyen csodát? Egyes szentírástudósok azzal magyarázzák ezt, hogy talán csak egy kenyérszaporítás történt, de a szóbeli hagyományban és igehirdetésben annak kétféle változata maradt fenn, és Márk evangélista külön esetként rögzítette azokat. Ez a feltételezés azonban a helyszín, a jelenlévők létszáma és a körülmények miatt nem biztos.
Mindenesetre figyeljünk oda a jelenet egyik mozzanatára, miszerint a tanítványok közreműködését kéri a kenyerek szétosztásához, amely a mindenható Isten ajándéka.Uram, add meg nekünk a mindennapi testi és lelki kenyeret!
© Horváth István Sándor

Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Tisztán látjuk, hogy korunkban milyen nagy szükség van evangéliumod jó magjára, amely termést hozhat az emberi szívekben. Támogass és lelkesíts bennünket, hogy ne féljünk tanúságot tenni a te tanításodról és a te személyedről, hiszen benned mindenki felismerheti az Igazságot. Segítsd munkánkat és szolgálatunkat, hiszen minden növekedés egyedül neked köszönhető!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése