2017. február 5., vasárnap

Évközi negyedik hét szombatja



Évközi negyedik hét szombatja


A Keresztelő János sorsát bemutató kitérő után Márk evangélista visszatér Jézus útjához. Galilea és a Genezáreti-tó környékének falvait és városait járva mindenütt tanítja az embereket. Tevékenységének másik lényeges eleme a gyógyítás, hiszen egyre több beteget visznek hozzá a gyógyulás reményében. Jézus azt szeretné, hogy tanítása még szélesebb körben elterjedjen, ezért a korábban kiválasztott tizenkettőt hatalommal ruházza fel és megbízza őket, hogy az ő nevében tanítsanak és gyógyítsanak. A misszióba küldésről szóló részletet csütörtökön olvastuk volna, de Urunk bemutatásának ünnepe miatt más szöveg szerepelt.
A mai evangélium pedig már azt beszéli el, hogy az apostolok visszatérnek útjukról és elmondják Mesterüknek tapasztalataikat. Bár semmilyen konkrét információt nem tudunk meg azzal kapcsolatban, hogy merre jártak, mennyi ideig voltak távol, mi volt a szolgálatuk eredménye, mégis jogosan feltételezzük, hogy az Úrtól kapott erő birtokában eredményes volt tevékenységük. Az is biztos, hogy nem tétlenkedtek, hanem lelkesen teljesítették, amivel Mesterük megbízta őket, s erre az ő kimerültségükből, fáradtságukból következtethetünk. Jézus is észreveszi fáradtságukat, és gondoskodó szeretettel javasolja nekik a pihenést.
Örömmel indulok-e arra a szolgálatra, amire az Úr küld? Fáradhatatlanul dolgozok-e Isten országa növekedéséért?
© Horváth István Sándor

Imádság

Istenünk, add, hogy a Te akaratodat mindig készségesen teljesítsük, hogy Jézus bennünket is testvéreinek tekinthessen. E világ gondolatai nem a Te gondolataid, e világ útjai nem a Te útjaid. Add, hogy ebben a világban élve bátran vállalhassuk, hogy sokan ostobának tartanak minket, mert szeretnénk a Te útjaidon járni. Vezess bennünket a Te parancsaidnak útján, a hit útján végső célunk, a teljesség felé!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése