2017. január 25., szerda

Ferenc pápa: Isten előtt kedves, ha haragszunk rá, mert ez azt jelenti, hogy őszinték vagyunk



Ferenc pápa: Isten előtt kedves, ha haragszunk rá, mert ez azt jelenti, hogy őszinték vagyunk

Ferenc pápa január 24-én, kedden a Szent Márta-ház kápolnájában folytatta a Zsidókhoz írt levél olvasmányainak magyarázatát, kiemelve, hogy az üdvösség története az „Íme, itt vagyok” válaszok láncolata, amelyeket az Úrral folytatott párbeszéd előz meg.

Ferenc pápa Szent Pál Zsidókhoz írt levelének 10. fejezetét idézte, amelyben megjelenik Krisztus küldetésvállalása: „Áldozatot, ajándékot, engesztelő és égőáldozatot nem akartál, és nem telt benne kedved. Íme, eljövök, hogy teljesítsem akaratodat” – idézte Jézus szavait a szentatya. A pápa rámutatott arra, hogy Jézus szavai lezárják az „Íme, itt vagyok” kijelentések láncolatának történetét, hiszen az üdvösség története nem más, mint az „Íme, itt vagyok!” kijelentések története.
Ádám után – aki elrejtőzik az Úr haragjától való félelmében – Isten elkezdi hívni az embereket, és hallja azoknak a férfiaknak és nőknek a válaszát, akik ezt mondják: „Íme, itt vagyok, készen állok.” Ábrahám „Íme, itt vagyok” kijelentésétől kezdve Mózesén, Illésén, Izajásén át Jeremiáséig, elérkezve Mária nagy „Íme, itt vagyok” válaszáig és az utolsó „Íme, itt vagyok”-hoz, amely Jézusé. A pápa hangsúlyozta, az „Íme, itt vagyok” feleletek történetében nem automatikus válaszokról van szó, mivel az Úr mindig párbeszédet folytat azokkal, akiket meghív az „Íme, itt vagyok” kimondására.
Istennek oly sok türelme van ehhez – tette hozzá a szentatya. Az Úr türelméről szólva emlékeztetett Jób könyvére, amelyben olvashatjuk Jób összes okfejtését, értetlenkedését az Úr számára adott válaszaival kapcsolatban. Isten helyreigazítja Jóbot. És a végén mi Jób „Íme, itt vagyok” válasza? „Ó, Uram, neked igazad van. Én csak hallásból ismertelek, de most saját szememmel láttalak.”
Ferenc pápa kiemelte, hogy a keresztény élet egy folyamatos „itt vagyok”, készség arra, hogy az Úr akarata szerint cselekedjünk. A szentatya felhívta a figyelmet arra is, hogy szép dolog a Bibliát olvasni, keresve az egyes emberek Istennek adott válaszait, azt a módot, ahogyan feleltek neki: „Íme, itt vagyok, hogy akaratod szerint cselekedjek.”

Ezt követően a pápa lelkiismeret-vizsgálatra buzdított: hogy áll a saját „Íme, itt vagyok” válaszom az Úrnak? Majd felsorolta a lehetséges reakciókat: Elrejtőzöm, mint Ádám, csak hogy ne kelljen válaszolni? Vagy amikor az Úr engem hív, akkor az „Íme, itt vagyok!” vagy a „Mit kívánsz tőlem?” válasz helyett elmenekülök, mint Jónás, aki nem akarta megtenni azt, amit az Úr kért tőle? Esetleg színlelem, hogy teljesítem az Úr akaratát, de csak látszólag, mint a törvénytudók, akiket Jézus keményen elítél? Vagy pedig félrenézek, mint a levita és a pap a sebesült ember előtt, akit félholtra vertek a rablók?
Mi az én válaszom az Úrnak? – ismételte meg kérdését a szentatya.
Majd úgy fogalmazott, az Úr mindennap arra hív bennünket, hogy kimondjuk azt, hogy „Íme, itt vagyok!”. Persze vitatkozhatunk is vele, Isten szeret vitatkozni velünk. Erre mondhatja nekem valaki: „De atyám, sokszor, amikor imádkozni megyek, mérges leszek az Úrra.” Én erre ezt mondom: „Igen, de ez is imádság.” Tetszik az Úrnak, amikor mérges leszel, és az arcába mondod azt, amit érzel, mert ő egy atya! Éppen ezért a vele folytatott vita is egy „Íme, itt vagyok” válasz.
Mindannyiunknak felelnünk kell arra a kérdésre, hogy milyen az én „Íme, itt vagyok” válaszom az Úr saját életemre vonatkozó akaratára – fogalmazott homíliája végén Ferenc pápa, majd azt kívánta, hogy a Szentlélek adja meg a válasz megtalálásának kegyelmét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése