2017. január 9., hétfő

Évközi első hetének hétfője



Évközi első hetének hétfője


Jézus megkeresztelkedésével befejeződik Keresztelő János küldetése. Az esemény után minden bizonnyal rövid időn belül elfogják és börtönbe zárják Jánost. Ezt követően Márk evangélista rátér Jézus küldetésére, útjának bemutatására. Az Úr tanítását így foglalja össze: „Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban.” Ezen a helyen semmiféle megjelölést nem találunk azzal kapcsolatban, hogy mikor és hol hangzott el ez a mondat, illetve, hogy kik lehettek a hallgatói. Az evangélista ezzel arra utal, hogy e kijelentés Jézus egész küldetésére, tanító tevékenységére vonatkozik. S valóban, kimondva vagy kimondatlanul Isten országának titka, a megtérés fontossága és az üdvösséget hozó örömhír végighúzódik Jézus egész életén, mégpedig nem annak hátterében, hanem előterében, hiszen éppen ez Jézus tanításának lényege.
Arra is érdemes odafigyelnünk, hogy Jézus nem önmagát hirdeti, hanem mindvégig tudatában van annak, hogy ő a mennyei Atya küldötte. Nem önmagát akarja hatalmi pozícióba helyezni, hanem Isten országát akarja megvalósítani, ami a mennyei Atya emberek feletti szelíd uralmát jelenti. A megtérésre való felszólítás is az Atyától ered, e felhívásnak való engedelmesség az ember részéről pedig az Atya parancsaihoz, törvényeihez való visszatérést jelent. A Jézus által hirdetett örömhír, az evangélium szintén az Atyától származik. Jézust követve az Atyához, a mi mennyei Atyánkhoz juthatunk.
© Horváth István Sándor

Imádság

Köszönöm Teremtőm, hogy embernek születhettem erre a világra, amely telve van csodával. Köszönök minden új napot, minden új lehetőséget, köszönöm a munkakedvet és hogy mozogni tudok, hogy találkozhatom más emberekkel. Köszönöm az egyedüllétet és a pihenést, a virradatot és az alkonyt, a nyílt horizontot. Itt állok, kezeim telve vannak ajándékaiddal, segíts nekem, hadd osszam meg önmagamat másokkal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése