2016. december 19., hétfő

Máriához és Józsefhez hasonlóan fogadjuk be és kövessük Jézust – a pápa Úrangyala imádsága



Máriához és Józsefhez hasonlóan fogadjuk be és kövessük Jézust – a pápa Úrangyala imádsága


Ferenc pápa Úrangyala imádsága Advent 4. vasárnapján 
 
Mária és József példájára készségesen fogadjuk be Isten Fiát életünkbe és bizalommal kövessük a mennyei Atya akaratát – Ferenc pápa ezzel a felhívással fordult vasárnap délben, az Úrangyala elimádkozásakor a Szent Péter teret megtöltő hívők ezreihez.
A szeretet misztériuma, Isten emberiséghez való közelségének misztériuma
Advent negyedik, utolsó vasárnapjának liturgiáját Istennek az emberiséghez való közelsége jellemzi. A Máté evangéliumából vett szakasz (Mt 1,18-24) két személyt mutat be, akik mindenki másnál közelebb álltak ehhez a szeretetmisztériumhoz, vagyis Szűz Máriát és jegyesét, Józsefet.
Mária lehetővé tette, hogy Isten megváltoztassa az emberiség történelmét
Az evangelista Máriát a prófécia fényében mutatja be: „Íme, a szűz fogan és fiat szül” (23). Máté elismeri, hogy ez Máriával történt, aki Jézust a Szentlélek műve révén foganta. Isten Fia az ő méhében jön el, hogy emberré váljon és Mária befogadja őt. Így, egyedülálló módon, Isten közel jött az emberhez, egy asszonytól vett testet magára.   Isten más módon hozzánk is közel jön, kegyelmével belép életünkbe és felkínálja nekünk Fia ajándékát. És mi mit teszünk? Befogadjuk? Hagyjuk, hogy közel jöjjön hozzánk? Vagy visszautasítjuk, elzavarjuk? – tette fel a kérdést Ferenc pápa.

Máriához hasonlóan, aki szabadon felajánlotta magát a történelem Urának, lehetővé téve számára, hogy megváltoztassa az emberiség sorsát, mi is együttműködhetünk Isten üdvösség tervével, ha befogadjuk Jézust és arra törekszünk, hogy minden nap kövessük őt. Mária tehát példaképünk, akire felnézhetünk és támasz, akire számíthatunk, miközben keressük Istent, Istenhez való közelségünkben, amikor hagyjuk, hogy Isten közelítsen hozzánk és elkötelezettségünkben, hogy a szeretet civilizációját építsük.
József példája arra tanít, hogy mindig bízzunk Istenben
A vasárnapi evangélium másik főszereplője Szent József. Az evangelista rávilágít, hogy József nem tud magyarázatot adni a szeme előtt lejátszódó eseményre, vagyis Mária terhességére. Éppen a kétely pillanatában, amelyhez aggodalom is vegyül, Isten közel jön hozzá egy hírnökével és megvilágítja Mária anyaságának természetét: „József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, hiszen a benne fogant élet a Szentlélektől van!”
Így a rendkívüli esemény ellenére, ami minden bizonnyal számos kérdést vetett fel szívében, József tökéletesen megbízik Istenben, aki közel jön hozzá és követve felhívását nem bocsátja el jegyesét, hanem feleségül veszi Máriát. Ezáltal József tudatosan és szeretettel befogadja Őt, aki Isten csodálatos műve által Máriában megfogant. Istennek semmi sem lehetetlen. József, aki alázatos és igaz ember volt, arra tanít minket, hogy mindig bízzunk Istenben, aki közel jön hozzánk. Arra tanít, hogy tudatos engedelmességgel hagyjuk magunkat vezetni Isten által.
Ez a két személy, Mária és József, akik elsőként befogadták Jézust a hit által, bevezetnek bennünket Karácsony misztériumába. Mária segít, hogy készségesen befogadjuk életünkbe, testünkbe Isten Fiát. József arra buzdít, hogy mindig keressük Isten akaratát és maradéktalan bizalommal kövessük azt. Mindketten hagyták, hogy Isten közeledjen hozzájuk.
Befogadjuk-e életünkbe a hozzánk közel jövő Istent?
„Íme, a szűz fogan és fiat szül, Emmánuel lesz a neve. Ez azt jelenti: Velünk az Isten” (Mt 1,23) – szól az angyal – vagyis Isten közel van hozzánk. És a hozzám közelítő Istennek, az Úrnak kinyitom-e az ajtót, amikor érzek egy belső indíttatást, amikor érzem, hogy azt kéri, tegyek valamivel többet másokért, amikor imára hív? Isten-velünk-van, Isten közel jön hozzánk. A reménynek ez az üzenete, amely Karácsonykor teljesedik be, vigye véghez az Isten-várást mindnyájunkban, az egész egyházban, a sok kicsinyben, akiket a világ megvet, de akiket Isten szeret, és akikhez Isten közeledik – mondta végül Ferenc pápa a vasárnap déli Úrangyala elimádkozása előtt.
A pápa imája a Kongói Demokratikus Köztársaság békéjéért
Az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa köszöntötte a római híveket, a különböző országokból érkezett zarándokokat, családokat, plébániai csoportokat, társulatokat.
Arra kérte a híveket, imádkozzanak, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban kiegyensúlyozott légkörben folytatódjon a párbeszéd, kerüljék az erőszak minden formáját az egész ország javára.
A pápa köszöntötte többek között az olasz betegszállító egyesület, az UNITALSI népes csoportját, elismeréssel szólva tevékenységükről. Olyan jászolt készítettek, amelyben fogyatékkal élő személyek is helyet kaptak.
A pápa továbbá köszönetét fejezte ki minden személynek és intézménynek, akik születésnapján eljuttatták hozzá jókívánságaikat.
A most kezdődő héten lépjünk be az igazi Karácsony, Jézus Karácsonya légkörébe
Végül a következő gondolatokkal búcsúzott el a Szent Péter teret megtöltő hívektől:
„Jövő vasárnap Karácsony ünnepe lesz. Ezen a héten találjunk néhány percet arra, hogy megálljunk és csöndben magunk elé képzeljük Máriát és Szent Józsefet, amint Betlehem felé tartanak. Képzeljük el az utat, a fáradságot, de az örömet, a meghatottságot, a szorongást és az aggodalmat is, hogy találnak-e helyet... Ebben sokat segít a jászol. Próbáljunk meg belépni az igazi karácsonyi ünnepbe, Jézus Karácsonyába, aki egyre közeleg, a velünk-való-Isten, a hozzánk közel lévő, hogy megkapjuk ennek az ünnepnek a kegyelmét, amely a közelség, a szeretet, az egyszerűség és a gyöngédség kegyelme. Ezekben a pillanatokban is emlékezzetek meg rólam imáitokban. Jó ebédet és a viszontlátásra!”
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése