2016. december 28., szerda

Kik a Krisztusnak jó illati voltatok



Kik a Krisztusnak jó illati voltatok (2 Kor. 6).
Ments meg, Uram minket! 



A Szentírás minden szava, mindenkorra hordozza Isten üzenetét! Ha ezzel a hittel hallgatom, hallhatom - meghallhatom! Ahogy József is hallgatott, és meghallotta Isten üzenetét. Ma nem vagyunk képesek elvonatkoztatni technikáktól: egyből azt kérdezzük, hogy hogyan is történhetett az, hogy Józsefhez szólt az Úr angyala? Úgy gondolom, hogy a lelki embernek nincsenek szükségei technikákra ahhoz, hogy Istennel kapcsolatot tartson fenn. Isten nem ragaszkodik módszerekhez, pedagógiákhoz, eszközökhöz. Isten maga a természet, természetes módon lép kapcsolatba a természetesen működő teremtményével. Ugye, a kérdés így merül fel: én mennyire élek természetes módon? Képes vagyok, lehetek felfogni azt, amikor Isten szólít engem?
Isten szavának meghallására a mai zajos világban sokkal tudatosabban kell képezni magamat, mint valaha. Mi jut el hozzám a világból, és mi jut el hozzám Istentől? Milyen farsok torzítják el Isten üzenetét, mely engem keres? A média, az írott plakátok, sajtótermékek, a digitális világ - mi hallható, mi látható, mi szaglással és minden más érzékelő szervünkön keresztül ránk támad, ránk nehezedni próbál, mind a világ vonzásába próbál vonni bennünket. Nehogy el tudjunk rugaszkodni, emelkedni a földtől. Jézus által Isten, pontosan arra akar tanítani bennünket, hogy ne engedjünk azoknak a csábításoknak, melyek maradásra akarnak bennünket csábítani. El kell indulni, hogy elérkezhessünk abba a hazába, ahol a mi biztonságunk és bizonyosságunk van!
Másrészről pedig, az Ige meg akar bennünket békíteni azokkal is, akik ránk törnek, a bennünk, és bennünket megszentelődésre késztető Isten megölésére vetemednek. Mert megölhetnek, elfojthatja a világ bennünk, az Emberben, a megváltás lázadását, de Istent el nem némíthatja!
Miért mondom ezt? Amiért lám, Heródes elrendelte, hogy minden kétévesnél fiatalabb fiúgyermeket öljenek meg. Mégis, Jézus életét, de még egy korszak újjászületését sem volt képes megakadályozni azzal, hogy egy nemzedék életére tört!
És, eszembe jut itt Pilinszky János verse, amit csak töredékében idézek ide:

… megérzik a fényt a gyökerek
És szél támad. És fölzeng a világ.

Mert megölhették hitvány zsoldosok,
és megszünhetett dobogni szíve -
Harmadnapra legyőzte a halált.
Et resurrexit tertia die.
(Harmadnapon)

Pilinszky szavai Jézus szavait próbálják lefordítani, értelmezni líraian a mi számunkra: „Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Féljetek inkább attól, aki a lelket is és a testet is el tudja pusztítani a gyehennában.” [Mt 10,28] A feltámadás, de a szüntelen megújulás esélye, lehetősége megadatott az Embernek!
Azon túl, hogy szabad akaratát sem veheti el senki az Embertől, mindazon túl, hogy Isten lelkét kapta értékéül, és ehhez rendelkezik olyan elmével is, mely gondolkodásra, megfontolásra bírja, és döntésre teszi képessé!
Az egyetlen kérdés az Ember számára, hogy együgyűségén – mely gőgjének és minden emberi hibájának melegágya - képes lehet-e, hajlandó-e felülemelkedni, vagy sem.
Milyen ismeretben, milyen tudásban vagyok hajlandó, képes gazdagodni? Milyen ismeretben, tudásban merem, engedem magamat nevelni? Jézus a rendet, a fegyelmezettséget, a tudatosságot, és következetességet is példázza, ha már az emberről beszélünk. Mert, hogy, emberi mivoltunkból kell kiindulnunk, és abból kell felcseperednünk istenségünkre, isten mivoltunkra eljutni!
Bűntudatra képességemet arra kaptam, vallom, hogy együgyűségemmel szüntelen szembesülni képessé lehessek. Bűnbánatra méltónak találtattam! Éljek, ha már egyszer élhetek vele, és, ha az, javamat szolgálja!
Istenem, add meg nekem, hogy annyira tisztelni tudjam magam, amennyire Te megtisztelni méltóztatsz engem, hogy életem lehessen Nálad, mindörökre! Ámen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése