2016. december 27., kedd

Kik az oda fel valókat és nem a földieket kerestétek



Kik az oda fel valókat és nem a földieket kerestétek (Kol. 3).
Ments meg, Uram minket!



„Látta és hitt”! – tegnap már elmélkedtem István vértanúsága kapcsán a hitről. És lám, ma, Karácsony ünnepét követő első napon, a születés, a megtestesülés ünnepét követő első napon mindjárt, már is, a feltámadás hitére mutat rá a Szentírás! Minden mindennel összefügg! Hogy számunkra, a világ számára érthető legyen, hogy minden azért van, hogy világossá legyen, egyértelművé, és érthetővé, életté válhasson az, „hogy Isten legyen minden mindenben” [1Kor 15,28]! A hitünk által, a hitünkön keresztül valósítsuk meg Isten ezen tervét! Velünk való közösségben akarja Isten kibontakoztatni a tervét! Értjük ezt a bizalmat, ezt a szeretetre sóvárgását Istennek? Minden vágya az, hogy a szeretetből, Aki Ő, szeretet fogantasson, foganjon! Belőlünk vágyakozik Isten életet fakasztani! Általunk, a mi igenünkön keresztül. Igent mondani Isten szándékára, tervére, akaratára, mely öröktől fogva, örökkön át vágyakozás marad a számára, ha én, az Ember erre nem vagyok képes hitemmel kiböfögni, felöklendezni, hogy Igen, akarom, vágyakozom rá, Istenem, amire Te vágyakozol általam!
Meglátni Isten szándékát, melyet belém álmodott, az én teremtésemmel elgondolt, és annak a szándéknak megengedővé lenni! Ez válhat olyan békés közösséggé Isten és Ember között, és egyben örömmé, amire szólt az ünnepre való készülődésben az a kívánság, melyet kimondtunk. Talán át sem élve, vagy pontosan vágyakozó szeretettel átgondolva a szavakat: „Kegyelmekben gazdag, Áldott, Békés, Boldog Karácsonyt kívánok!”
Ezek a szavak lehetnek képesek bennünk, és közöttünk közösséget teremteni! Mindezt kifejezhetjük azzal az egyetlen szóval, hogy: Tisztelet! Féltése Isten szándékának, azaz: tisztelem szándékát, melyből ered önmagam tisztelete, és ezzel együtt a másik ember tisztelete! Csak, az ünnepek elmúltával vissza ne zuhannánk az öngerjesztő, és önérvényesítő erőlködésbe, küzdelembe, ami szinte szüntelen háború, háborgás önmagam mások fölé helyezkedésének érdekében.
Isten, Te vagy képes Szentlelked által békességet teremteni az emberben! Ha én, az ember hitemmel Rád hagyatkozni képessé teszem magam a világ ezzel ellentétes szuggesztiója ellenében. Segíts meg bennünket, hogy fejlődésünk ebben az életben eljuthasson a Te bölcsességed meglátására! Ámen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése