2016. december 20., kedd

Ferenc pápa fogadta az Olasz Katolikus Akció gyermekküldöttségét



Ferenc pápa fogadta az Olasz Katolikus Akció gyermekküldöttségét

A szentatya december 19-én délben az Apostoli Palota konzisztóriumi termében fogadta az Olasz Katolikus Akció gyermektagozatának hetvenfős csoportját. Rövid beszédében a pápa az egész Katolikus Akciónak üzent, kérve tagjait, hogy adják tovább karácsonyi jókívánságait.

Ferenc pápa elsőként a karácsony örömét emelte ki, amit az angyal hirdetett a pásztoroknak. „A nagy öröm oka Jézus születése, hiszen benne és általa az Isten szeret bennünket. Becsüljük meg ezt a hatalmas csodát, és nehézségeinkben, amikor a dolgok nem sikerülnek, gondoljunk mindig arra, hogy az Isten szeret minket” – biztatott a szentatya.
Majd arra kérte a gyerekeket, sokszorozzák meg ezt az örömet azáltal, hogy megosztják másokkal: a családban, az iskolában, a plébánián. Ferenc pápa emlékeztette a jelenlévőket idei jelszavukra, mely a „Vegyétek körül magatokat örömmel!” gondolat jegyében a circondare (körülvenni) szó révén a circóra, vagyis cirkuszra utal, mely a pápa szavai szerint a testvériség, az öröm és a „nomád élet” tapasztalata.
Hirdessétek mindnyájan Jézus szeretetét és közelségét, mert így lesztek az evangélium örömének apostolai. A szeretet ugyanis „ragályos” – tette hozzá a szentatya.
Majd azt a feladatot bízta a gyerekekre, hogy osszák meg mindenkivel a karácsony örömét, de leginkább a nagyszüleikkel. „Beszéljetek velük, kérdezzétek őket életük tapasztalatairól! Ez nektek is nagy ajándék lesz” – buzdított Ferenc pápa, majd azt kérte, a béke iránti elkötelezettségünk is legyen „ragályos”, és kössük össze a béke szavát a szolidaritással.
Az Olasz Katolikus Akció ma is az egyik legnagyobb olasz egyházi világi kezdeményezés. A mozgalmat két olasz egyetemi diák hozta létre Bolognában 1867-ben az „Imádság, cselekvés, áldozat” gondolat jegyében. Céljaik: engedelmesség a pápának, szolgálat az Egyházban, a vallási ismeret elmélyítése, elkötelezett keresztény élet evangéliumi alapon, a gyengék és szegények szolgálata. A pápák kifejezett támogatására az Akció egyre bővült, az ’50-es évek végén már közel három és félmillió tagot számlált. A 4 és 12 év közötti gyerekek a Katolikus Akció gyermektagozatához tartoznak, melynek fő célkitűzése, hogy egyrészt formálja hitüket és jellemüket, másrészt lehetőséget biztosítson számukra az Egyház életében való tevékeny, örömteli és lendületes részvételre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése