2016. december 24., szombat

Advent negyedik hetének szombatja



Advent negyedik hetének szombatja


Keresztelő János születésének elbeszélését az apja, Zakariás hálaénekével zárja Lukács evangélista, ahogyan erről a mai evangéliumban olvasunk. Zakariás imádsága összefoglalja az isteni ígéretet, miszerint eljön majd a megváltó, a megváltó jöveteléről szóló prófétai jövendöléseket, az ószövetségi idők nemzedékeinek várakozását. Az ima fő motívuma a szabadítás. Isten győzedelmeskedik mindazok felett, akik ellenszegülnek akaratának, megtagadják a neki való engedelmességet és semmibe veszik üdvözítő tervét. Az emberi gőg, a gyűlölet, az erőszak nem győzheti le Istent. Látszólag az ember egy ideig azt tehet, amit csak akar, elképzeléseinek és nagyravágyásának semmi nem szabhat határt, de az isteni közbelépés a történelem rendjébe nem marad el, Isten helyreállítja az igazságosságnak, a szeretetnek és a megbocsátásnak a rendjét. Ez a közbelépés a megváltó eljövetelével valósul meg, akit Zakariás imája „felkelő napnak” nevez. Jézus Krisztus a Megváltó, a világ világossága fényt hoz az emberiség életébe, a bűn sötétségében lakók életébe.
Jézus által szabadulhatunk meg félelmeinktől, a fenyegetésektől, az üldözésektől. Ő hozza el számunkra a megváltásnak, az örömnek és a békének azt a korszakát, amelyben hitünk szerint élhetünk és hitünket szabadon megvallhatjuk. Várjuk örömmel jövetelét!
© Horváth István Sándor

Imádság

Urunk, Jézus, te földi életed során mindig érezhetted Atyád, a mennyei Atya ölelését. Szenvedésedben és halálodban is ő ölelt át téged. Mi könnyen megfeledkezünk arról, hogy születéseddel az Atya magához ölel minden embert. Engedd, hogy mindannyian karácsonykor és életünk minden napján érezzük Istenünk ölelését és szeretetét. Jézusunk, taníts meg minket arra, hogy mindig ezt az isteni szeretet utánozzuk, és úgy szeressünk mindenkit, ahogyan te szeretsz minket, s ahogy általad az Atya szeret minket! Hiszek, Uram, erősítsd bennünk a hitet!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése