2016. december 13., kedd

Advent harmadik hetének keddje



Advent harmadik hetének keddje


Az apáról és két fiáról szóló példabeszédben Jézus kétféle magatartást állít szembe. Az apa mindkét fiút gyermekének tekinti, egyenlően bánik velük, egyikük sem érezheti, hogy előnyben vagy hátrányban részesül testvéréhez képest. Az apa kérése mindkét fiú felé ugyanaz, menjenek és dolgozzanak a szőlőben. Az elsőként szólított fiú meglehetősen ridegen, egészen röviden utasítja vissza a kérést: „Nincs kedvem!” A fiú annak ellenére viselkedik tiszteletlenül apjával szemben, hogy ő megkapta a kellő tiszteletet, hiszen apja fiúnak szólította őt. Helytelen reakcióját ő maga ismeri fel és kijavítja hibáját, megy és megteszi, amit apja kért tőle. A második fiú szóban megadja ugyan apjának a tiszteletet, kifejezi készségét a kérés teljesítésére és tisztelettudóan „úrnak, urának” szólítja apját, a kérést azonban mégsem teljesíti. A példabeszéd kérdéssel zárul: „Kettőjük közül melyikük teljesítette az apa akaratát?”, amelyre a hallgatóság helyesen válaszol, amikor az első fiút nevezi meg.
Isten gyermekeinek tekint minket és szolgálatára hív. Nem elegendő Urunknak elismerni őt és az sem, hogy ismerjük akaratát. De még az sem elég, ha kedves szavakkal válaszolunk neki. Isten akaratát teljesíteni azt jelenti, hogy életünkben és mások életében előmozdítjuk a megváltás és az üdvözítés művét.
© Horváth István Sándor

Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Te vagy az igazi fény. Te vagy az igazi világosság. Te vagy a világ világossága. Te vagy életem világossága. Te vagy az egyetlen, aki elhozhatod életembe a hit fényét, a remény világosságát és a szeretet ragyogását. Eljött az idő, itt a kedvező alkalom, most kell elindulnom a bűnbánat útján, a hit útján, a hozzád vezető úton. Uram! A karácsonyi ünnep öröme a veled való találkozásból születhet meg. Add, hogy megérkezzek hozzád és felismerjem, benned, a betlehemi Gyermekben az Istent, aki végtelenül szeretsz engem és minden embert.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése