2016. december 30., péntek

A zarándokok reménysége: egység az Egyházban és béke a világban



A zarándokok reménysége: egység az Egyházban és béke a világban

Ferenc pápa az irgalmasság után most a reményről kezdett új sorozatot szerdai katekézisein. A Vatikáni Rádió olasz adásának munkatársa a VI. Pál teremben körkérdéseket intézett a világ sokféle tájáról érkezett zarándokokhoz a 2016-os év utolsó általános kihallgatásán, december 28-án.

Ferenc pápa szavai a reményről...
– Sokszor mi is felhagyunk a reményeinkkel, mindent sötéten látunk, pedig a pápa azt mondta, soha nem szabad elveszteni a reményt.
– Fiatal házaspár vagyunk, nemrég kötöttünk házasságot. Ezekben a nehéz időkben, amelyben élünk, nincs remény, a munka sem biztos. A pápa azt mondta nekünk, legyünk bátrak, vállaljuk ezt a hosszú utat, ami a házasság. Erőt adott nekünk a szavaival, hogy el tudjuk fogadni a nehézségeket.
– A béke és a nyugalom szavait kaptuk a szentatyától, melyeket természetesen elviszünk a családtagjainknak is.
– Ferenc pápa egy újabb feladatot bízott rám, arra buzdított, hogy küzdjek, hogy ne adjam meg magam az első nehézségek megtapasztalásakor, hogy keressek örökké, mert mindig van lehetőség arra, hogy valami jót találjunk ott, ahol sötétség van. A remény soha nem halhat meg.
* * *
A 2017-re vonatkozó remények...
– Én személyesen nagyobb lelki egységet, nagyobb megértést szeretnék megélni a keresztények között. Aztán kiterjeszteném ezt a kívánságomat az egész világra. Ez már nehezebb. Mégis, mindennek ellenére, ahogy a szentatya mondta, hinnünk kell abban, hogy mindez mégis lehetséges.
– Isten világosítson meg minden keresztényt és segítse őket, hogy a béke ügyében találjanak megoldást mindenki számára.
– Reménykedjünk, bizakodjunk! Békét, békét, békét az egész világnak!
– Bizonyosan mondhatom, hívő emberként, hogy boldog vagyok az Egyház magatartása miatt, hiszen Ferenc pápa ajtót nyit mindenkinek.
* * *
Ferenc pápáról...
– Minden dolog jó volt, amit a szentatya csinált. Valóban felforgat téged és megváltoztatja az életed. A hit tényleg belép az életedbe. Számomra valóban pozitív lett az élet.
– Az egyszerűsége fogott meg, és az a tény, hogy minden nehézség ellenére, ami körülvesz bennünket, van akarat arra, hogy továbbra is reménykedjünk. Ez nagyon fontos dolog, mély, lelkesítő és erős szó az övé, amely megérint.
– Az alázat, a mosoly, ahogy örvendezni tud és ahogy együtt tud lenni mindenkivel, megkülönböztetés nélkül...
– Jó és nagylelkű pápa! Azt gondolom, éppen olyan, mint amilyennek most a pápának lennie kell!
– Mélyen megérintett, amikor megláttam, a tömegben, amely átölelte őt, és az emberek elmesélték neki fájdalmaikat. Bár láttam őt korábban is, most úgy fogadtam a pápát, mint egy atyát.
– Mindig megérint a pápa közvetlensége és egyszerűsége, szavaiban és tetteiben egyaránt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése