2016. október 31., hétfő

Évközi harmincegyedik hét hétfője



Évközi harmincegyedik hét hétfője


A mai evangélium a szombati rész folytatása. A helyszín továbbra is annak a vezető farizeusnak a háza, aki vendégségbe hívta Jézust. Az Úr nem egy szűk körű családi összejövetelbe csöppent bele, hanem több írástudó és farizeus is részt vett ezen az étkezésen, akik egymással megosztották nézeteiket vallási vagy más kérdésekről.
Az előzményben a helyeket válogató vendégekről volt szó, a téma most új irányt vesz. Itt is maga az élethelyzet szolgál kiindulópontként. A vezető farizeus az étkezésre hasonló társadalmi helyzetű embereket hívott meg. Olyanokat, akik hozzá hasonló törvénytudók voltak, alacsonyabb társadalmi osztályba tartozó személy aligha lehetett jelen. Ebből kiindulva tanítja Jézus azt, hogy az étkezés nem csupán a hasonló társadalmi helyzetben lévők közösségi összejövetele, hanem lehetne a szegények felé megnyilvánuló gesztus is. A korabeli szokásokhoz képest ez új szempont. Kiváló lehet az irgalmasság gyakorlására, ha valaki olyan személyeket lát vendégül házában, akik szegénységük miatt nem tudják viszonozni a vendéglátó jóságát.
Itt is meg kell látnunk a lelki üzenetet. Isten jóságának és szeretetének köszönhetően lesz helyünk a mennyországban, juthatunk el az üdvösségre. Ezt a jóságot Isten felé közvetlenül nem tudjuk viszonozni, de az emberek felé kimutathatjuk önzetlen szeretetünket.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Uram, Jézus! Készen állok arra, hogy tétovázás nélkül induljak és kövesselek téged! Tudom, hogy mennyire nehéz lesz az út számomra, de vállalom, mert ez vezet holt múltamból a jövő felé, az élet felé, az üdvösség felé. Nem tart vissza semmi. Nem hátráltathat semmi. Nem akadályozhat semmi. Te vagy számomra az út és te vagy a cél! Te légy vezetőm az örök élet felé!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése