2016. október 21., péntek

A külföldön szétszórtságban élő magyar testvérekért



A külföldön szétszórtságban élő magyar testvérekért

Könyörögjünk az Úrhoz!



Kiragadni, megragadni, engedni: elragadni!
Hallatlan Pál apostol Lélekből eredő bölcsessége, melyre tanítani igyekszik. Nem Ő, de általa a Lélek! A keresztény bölcsesség híján mit sem ér számunkra Krisztus tanítása.
A nélkül, hogy bárkire is ráolvasnám a bűnét, látnunk kell, hová jut az emberiség, akkor, ha sodródik, és nincs közte az a gyeplő, melyet Isten tart a kezében! Bizony, az ember fegyelmezetlen, szertelen, elkószál, és képes összezavarodik, beleveszni önérdekébe, önképzetébe, okoskodásába, sőt: butaságába, alkalmatlanságába. Ha nincs Ami, és Aki, vezérelje, irányba állítsa és irányban tartsa őt!
Merjük kimondani, hogy szükségünk van egy iránymutatásra, egy vezérlésre. Hiszen annyian vagyunk és annyi félét képesek vagyunk képzelni, gondolni, érezni, és vágyakozni, …
Amit bizony egy irányba kell terelni. Igaza van Jézusnak: „Képmutatók! Az ég és föld jeleiből tudtok következtetni, ezt az időt miért nem tudjátok hát megítélni? Miért nem jöttök rá magatok, hogy mi az igazság?”
Ebbe a megzavarodott tömegbe üvölti bele Pál, szinte kantárként, gyeplőként rántja vissza a tömeget, már aki meghallani képes: „Igyekezzetek megtartani a lelki egységet a béke kötelékében. Egy a test és egy a Lélek, amint hivatásotok is egy reménységre szól. Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség. Egy az Isten és mindeneknek Atyja, aki mindenek fölött áll, mindent áthat, és mindenben benne van.” Micsoda szelídség van e szavakban, és mégis, micsoda erő, és fegyelmezettség!
Az ember megtorpan, rácsodálkozik, és azt mondja: tényleg, hogy én nekem ez miért nem jutott az eszembe?! Mi volt az, ami elterelte a figyelmemet erről a gondolatról?
Az, valóban, hogy sodródom! Engedtem, én együgyű, hogy a tömeg elsodorjon magával. Félre kellett volna állnom, lelassítani, befelé fordulni, hogy meghalljam a Lélek szenvedő jajdulását: „vigyázz rám!” – „ne engedj a test erejének!” – „a lélek az, ami éltet, a test szava, ereje, erjedő, bőszítő szaga nem használ semminek!”
Ki kell ragadni, meg kell találni azt a figyelmeztető szót, mely hangzókat tartalmaz, és a lelket engedi szóhoz jutni!
Meg kell ragadni abban a hangban, mely int, mely óvni akar attól, hogy nehogy elmenjek abba az irányba, ami árt, kárt okoz nekem, aki lelki emberré kellene, hogy legyek!
Engedni: elragadni, elragadtatni! Sodorjon a Lélek, és ne a tömeg, mely bőszült oroszlánként liheg, hörög, és a halált, valakinek a halálát szomjúhozza. Ebben nincs élet, nincs szeretet!
Az élet gyümölcsöző, mely békességből, és az egymást oltalmazó közösségből képes erőt meríteni arra, hogy termékennyé lehessen!
Rád találni, visszatalálni Hozzád! Add kegyelmedet Istenünk! Ki Krisztusban és a Szentlélekben mutatni akarsz számunkra utat! Látó szívet, érző lelket, engedelmes elmét adj nekünk, kiket lefoglaltál a magad számára! Ámen
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése