2016. szeptember 29., csütörtök

Testvéreink vágya a béke – A Közel-Keleten működő katolikus segélyszervezetek tagjait fogadta a pápa



Testvéreink vágya a béke – A Közel-Keleten működő katolikus segélyszervezetek tagjait fogadta a pápa


Ferenc pápa szeptember 29-én délelőtt az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta a Szíriában, Irakban és a velük határos országokban szolgálatot teljesítő katolikus segélyszervezetek tagjainak százfős csoportját.


A pápa nagy szomorúsággal állapította meg, hogy minden erőfeszítés ellenére a Közel-Keleten még mindig nem sikerült megállítani az országok tönkretételét és az emberi jogok folyamatos megsértését. „És az erőszak erőszakot szül – tette hozzá. – A szenvedők, otthont vesztett menekültek láttán, legyen az a Közel-Keleten vagy máshol, az egyház a szenvedő Krisztus arcára tekint.”
Ebben a drámai helyzetben a Szentatya háláját fejezte ki a jelenlévőknek és mindazoknak, akik névtelenül segítenek megannyi bajbajutott emberen, és hozzáfűzte, hogy bár számunkra nevük ismeretlen, Isten számára nem az.
Az ő munkájuk a reménység hatalmas jele, különösen a gyermekek és a leggyengébbek számára – hangsúlyozta a pápa, majd szomorúan emlékeztette a jelenlévőket: „Aleppóban a gyermekeknek szennyezett vizet kell inniuk…”
„Minden humanitárius segítségen túl szíriai és iraki testvéreink legnagyobb vágya a béke. Ezért nem hagyok fel azzal, hogy továbbra is kérjem: a nemzetközi közösség megújult és nagyobb erővel munkálkodjon az egész Kelet békéjén” – folytatta a Szentatya, és elmondta, hogy e találkozó lehetőséget ad számára, hogy megköszönje a nemzetközi szervezetek munkáját, és bátorítsa őket további lépések megtételére, hogy végre a védtelen lakosság java kerüljön az első helyre.
„Végül pedig a Közel-Kelet keresztény közösségeire gondolok, amelyeknek el kell szenvedniük az erőszak következményeit, és félelemmel tekintenek a jövőre. A nagy sötétség közepette ezek az egyházak a hit, a remény és a szeretet lámpását emelik a magasba” – fogalmazott Ferenc pápa, majd a közel-keleti keresztényeket Isten irgalmassága jelének nevezte, hiszen bátorsággal nyújtanak segítséget a szenvedőknek, megkülönböztetés nélkül, és a békés együttélés érdekében munkálkodnak.
„Az egyetemes egyház ezért csodálja, tiszteli és támogatja őket” – zárta beszédét Ferenc pápa Kalkuttai Szent Teréz anya, a szeretet és az irgalmasság példaképe közbenjárását kérve a közel-keleti keresztények és segítőik számára. Végül köszönettel teli áldással búcsúzott a jelenlévőktől.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése