2016. szeptember 6., kedd

Szent István király, a magyarság megmentője



Szent István király, a magyarság megmentője


Pál az Igazság tisztaságát hirdeti. Ilyeneket mond: „nem élünk álnokságban”, vagy: „nem hamisítjuk meg az Isten igéjét”, és: „nyíltan hirdetjük az igazságot”. A Lélektől indíttatva ki tudja jelenteni, hogy „nem magunkat hirdetjük, hanem Jézus Krisztust, az Urat, magunkat pedig, mint a ti szolgátokat Jézusért”!
Pálról tudjuk, hogy zsidó volt. Neves mestere is volt. Mégis, azt a Názáreti Jézust követi, Aki így tanítja tanítványait: közöttetek „a legnagyobb legyen olyan, mintha a legkisebb volna, az elöljáró pedig mintha a szolga volna.” „Én úgy vagyok köztetek, mint aki szolgál.” Pálnak ez elég ahhoz, hogy kövesse. Amiért már meggyőzte őt Jézus.
Pál, önmagukról, akik Krisztust hirdetik, érdekesen nyilatkozik. Érdekesen értelmezi Jézus szavait, a „legkisebbet” és a „szolgát”. A „ti szolgátok Jézusért”! Ebben van egy svédcsavar: a ti szolgátok, de mégsem benneteket szolgállak, hanem Krisztust! Azért, hogy akiknek szolgálójává tette önmagát, azokat elvezesse Krisztushoz, és Krisztusban az Atyához! Pál nagysága, egész tanítói munkájában ez! Képes volt erre a végtelenségig való megengedő képességre. Az Isten lelkének, Krisztustól ellesett, megismert, bár talán közvetlenül nem tapasztalt, csupán a megtérő lelkéből felismert, és Vele azonosságra talált engedelmességére. Jézus lelkületét olyan mélységekig lett képessé megismerni, és azzal azonosulni, amiről rajta kívül, kevesen voltak képesek velünk megosztani ennyi információt, mint, ahogy tette Ő! Tanítói munkássága ebben egyedüli, ezért érdemes szavait kutatni, és azokból Jézus megismerésére jutni.
Mennyei Atyám adj számomra bölcsességet, hogy érteni és élni lehessek képes Pál tanításán keresztül Krisztust, aki belőle, énképemmé válhat a Te dicsőségedre! Ámen
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése