2016. szeptember 20., kedd

Ferenc pápa kedd reggeli homíliája: a háború szégyen, imádkozzunk a béke Istenéhez



Ferenc pápa kedd reggeli homíliája: a háború szégyen, imádkozzunk a béke Istenéhez


Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában 


Térden állva imádkozzunk a béke Istenéhez együtt, túl a vallási megosztottságon egészen addig, hogy szégyent érezzünk a háború miatt, és ne csukjuk be fülünket a szenvedők fájdalomkiáltása előtt. Ezzel a lelkülettel mutatta be a reggeli szentmisét Ferenc pápa kedden, mielőtt útnak indult volna Assisibe, a vallásközi béke imatalálkozóra.
A háború istene nem létezik. A háború, az életeket kioltó és megsebesítő bombák embertelensége, mely elvágja az utat a humanitárius segítség előtt és így az nem juthat el a gyermekekhez, idősekhez, betegekhez - csakis a gonosz műve lehet, amely mindenkit meg akar ölni. Ezért kell imádkozni, sőt sírni is a békéért minden vallás híveinek abban a meggyőződésben, hogy Isten a béke Istene.
Ne csukjuk be a fülünket a segélykiáltások elől
Ma mindenféle vallás követői, férfiak és nők elmegyünk Assisibe. Nem azért, hogy fellépjünk, hanem hogy egyszerűen csak imádkozzunk, fohászkodjunk a békéért – kezdte kedd reggeli szentbeszédét a pápa. A világon ma mindenütt – válaszolva a pápának a világ püspökeihez intézett levelére – ima-összejöveteleket szerveztek, melyeken arra kérik a katolikusokat, a keresztényeket, hívőket és minden jóakaratú férfit és nőt, tartozzanak bármelyik valláshoz, hogy imádkozzanak a békéért, mert a világ háborúban áll! A világ szenved – hangzott a Szentatya erőteljes szava.
A háború a szívből indul, és itt van a közelünkben
Mi nem látjuk a háborút. Megijedünk a terrortámadásoktól, de ez semmi ahhoz képest, ami azokban az országokban zajlik, ott, ahol éjjel-nappal hullanak a bombák és gyilkolják a gyermekeket, időseket, férfiakat és nőket. A háború távol van? – tette fel a kérdést a pápa, majd így válaszolt: Nem! Itt van egészen közel, mert a háború mindenkit érint, a háború a szívben kezdődik.
Szégyenkezzünk embertársaink gonoszsága miatt
Mindezek láttán nem létezhetnek hitbeli megosztottságok. Nem elég megköszönni Istennek, amiért esetleg nem érint minket személyesen a háború. Igen, mondjunk érte köszönetet, de gondoljunk a többiekre is – figyelmeztetett a Szentatya. Ma ne csak a bombákra, a halottakra és a sebesültekre gondoljunk, hanem azokra az emberekre – gyermekekre és öregekre is –, akikhez nem juthat el a humanitárius élelmiszersegély. Nem juthatnak el a gyógyszerek. Éheznek, betegek, mert a bombák mindezt akadályozzák. És mialatt imádkozunk, jó lenne, ha belül valamennyien átéreznénk a szégyent. Szégyellnénk, hogy embertestvéreink képesek ilyet tenni. Ma az ima, a bűnbánat, a sírás napja van a békéért: annak a napja, hogy meghalljuk a szegény kiáltását. Azt a kiáltást, amely megnyitja szívünket az irgalmasság előtt, a szeretet előtt és megment minket az önzéstől – mondta végül kedd reggeli homíliájában Ferenc pápa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése