2016. szeptember 30., péntek

Ferenc pápa Grúziában: A haza egy ikon, amely meghatározza a nép identitását



Ferenc pápa Grúziában: A haza egy ikon, amely meghatározza a nép identitását



Ferenc pápa köszöntötte Giorgi Margvelasvili grúz elnököt, a hatóságok és a diplomáciai testület képviselőit, majd hálát adott a Mindenható Istennek, amiért lehetőséget nyújtott számára, hogy meglátogassa Grúzia áldott földjét. Az ország, amely kultúrák és civilizációk létfontosságú találkozásának a helye, már a IV. századtól kezdve, Szent Nino apostolnő hithirdetése nyomán a kereszténységben találta meg legmélyebb önazonosságát és értékeinek biztos alapzatát.
A kereszténység a grúz kultúra magva, amely továbbra is termi gyümölcseit
A pápa idézte Szent II. János Pál szavait, aki 1999-ben, grúziai apostoli látogatása kezdetén megállapította: “A kereszténység vált a grúz kultúra további fejlődésének magvává”. Ez a mag továbbra is termi gyümölcseit – mondta a Szentatya, majd utalt az elnök tavalyi vatikáni látogatására, a Grúzia és a Szentszék közötti jó kapcsolatokra.
Grúzia természetes híd Európa és Ázsia között
Grúzia több évszázados történelme mélyen gyökerezik a kultúrája, nyelve, hagyományai által kifejezett értékekben. Az ország maradéktalanul beilleszkedik az európai civilizációba, ugyanakkor földrajzi helyzetének megfelelően szinte természetes híd Európa és Ázsia között. Összekötő elemként megkönnyíti a népek közötti kommunikációt és kapcsolatokat, amely lehetővé vette az évszázadok során mind a kereskedelmet, mind a különböző világok közötti párbeszédet, az eszmék és tapaszatalok konfrontációját.
Grúzia himnusza büszkén hirdeti a hazaszeretetet
Mint ahogy büszkén hirdeti Grúzia nemzeti himnusza: „Az én ikonom, az én hazám, ... a csodálatos hegyek és völgyek Istennel osztoznak” – folytatta a hatóságokhoz intézett beszédét a pápa. A haza olyan, mint egy ikon, egy szentkép, amely meghatározza az önazonosságot, kijelöli a történelem útvonalát, miközben a hegyek az ég felé törnek, anélkül, hogy áthághatatlan falat képeznének. Ragyogó keretet adnak a völgyeknek, azokat egymással összekapcsolják, mindegyiknek más és más arculatot kölcsönöznek, de mindnyájan szolidárisak a közös éggel, amely beborítja és óvja mindnyájukat.
Grúzia 25 évvel ezelőtt hirdette ki függetlenségét
A költői kép után Ferenc pápa az elnökhöz fordulva felidézte, hogy Grúzia függetlenségének kikiáltása óta 25 év telt el. Ez alatt az idő alatt az ország ismét rátalált teljes szabadságára, létrehozta és megszilárdította demokratikus intézményeit és olyan utak keresésére törekedett, amelyek biztosítják a mindenkit magába foglaló és hiteles fejlődést. Mindezt nem kevés áldozathozatal mellett, amelyet a nép bátran vállalt, hogy biztosítsa a hőn áhított szabadságot. A pápa annak a kívánságának adott hangot, hogy a béke és a fejlődés útja továbbra is a társadalom minden tagjának szolidáris elkötelezettségével folytatódjon. Teremtsék meg a stabilitás, az egyenlőség és a jog tiszteletben tartásának feltételeit, amelyek kedveznek a növekedésnek és egyre több lehetőséget nyújtanak mindenki számára.
Minden ország szuverén joggal rendelkezik a nemzetközi jog keretén belül
A hiteles és tartós fejlődés elengedhetetlen előfeltétele a térség minden népének és államának békés együttélése, amelyhez szükség van egymás kölcsönös megbecsülésének növelésére. Ez pedig nem hagyhatja figyelmen kívül minden ország szuverenitását a nemzetközi jog keretén belül.
Földünkön túl sok helyen olyan logika érvényesül, amely megnehezíti a jogos különbözőségek és véleménykülönbségek fenntartását civilizált párbeszéd folytatásával, amelyben az értelem, a mértéktartás és a felelősség van túlsúlyban. Ez különösen szükséges ebben a történelmi pillanatban, amikor erőszakos szélsőségességek torzítják a polgári és vallási természetű alapelveket, hogy azokat az uralkodás és a halál sötét terveinek szolgálatába állítsák.
Arra van szükség, hogy mindenki szívén viselje mindenekelőtt az embert a maga konkrét valóságában. El kell kerülni, hogy a különbözőségek erőszakba torkolljanak, amely óriási pusztítást okozna az embereknek és a társadalomnak.
A különbözőség jelentsen gazdagodást, ne pedig konfliktust
Bármiféle különbözőség etnikai, nyelvi, politikai vagy vallási szempontból legyen mindenki számára kölcsönös gazdagodás forrása a közjó javára, soha ne váljon konfliktusok, véget nem érő tragédiák ürügyévé. Mindenkinek álljon módjában, hogy maradéktalanul gyümölcsöztesse sajátosságait, hogy békében élhessen szülőföldjén, vagy szabadon visszatérhessen oda, ha valamilyen oknál fogva onnan eltávozni kényszerült.
A katolikus egyház és a grúz ortodox egyház tegyen közösen tanúságot
A katolikus egyház – amely évszázadok óta jelen van ebben az országban és kitűnt elkötelezettségével a humán fejlesztés és a szeretetszolgálat terén, osztozik a grúz nép örömeiben és aggodalmaiban, hozzá kíván járulni a nemzet jólétéhez és békéjéhez, tevékenyen együttműködve a hatóságokkal és a polgári társadalommal.
Továbbra is hitelesen járuljon hozzá a grúziai társadalom növekedéséhez, a keresztény hagyomány közös tanúságtétele, a szegények iránti elkötelezettség, az ősi Grúz Ortodox Egyházzal folytatott megújult és növekvő párbeszéd révén.
Isten áldja meg Grúziát, adjon számára békét és bőséget! – fejezte be Grúzia vezetőihez és a diplomáciai testület tagjaihoz intézett beszédét Ferenc pápa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése