2016. augusztus 18., csütörtök

Ferenc pápa üzenetet küldött az olasz és bevándorló fiatalok dél-olaszországi találkozójára



Ferenc pápa üzenetet küldött az olasz és bevándorló fiatalok dél-olaszországi találkozójára


Ferenc pápa Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával üzenetet küldött a dél-olaszországi Santa Maria di Leucában tartott nemzetközi találkozóra, amelyet a „A Földközi-tenger, a hidak tengere” mottóval tartottak a múlt hétvégén.


Az üzenet szerint, melyet augusztus 9-én írtak alá a Vatikánban, a Szentatya a „A Földközi-tenger, a hidak tengere” mottóval rendezett nemzetközi találkozó alkalmából szívélyes üdvözlettel fordul a résztvevőkhöz, és azt kívánja, hogy a több ország fiataljainak részvételével tartott rendezvény megújult elkötelezettségre indítsa őket a befogadás és a szolidaritás kultúrájának előmozdításában, ami a népek közötti testvériséget és a békét szolgálja. Ferenc pápa üzenete arra bátorít, hogy a bevándorló testvérek jelenlétét tekintsék az emberségben való növekedés, a találkozás, a kultúrák és vallások közötti párbeszéd kedvező lehetőségének, amely alkalmat ad az evangéliumi szeretet tanúsítására. Ezekkel az érzésekkel kéri a Szentatya Szűz Mária anyai pártfogását a résztvevőkre, és szívből adja rájuk apostoli áldását.

A pápai üzenet címzettje Vito Angiuli püspök, az Ugento-Santa Maria di Leuca-i Egyházmegye főpásztora, akivel a Vatikáni Rádió olasz adása készített interjút a találkozó során közzétett dokumentumról.

– Hogyan született a találkozó ötlete?

– A kezdeményezés a helyi egyházi kulturális tevékenységen alapulva született meg az olasz püspöki konferencia támogatásával, amely éppen itt délen, a népek és kultúrák találkozási pontján akar párbeszédet és találkozást teremteni a vallások és különböző érzékenységek között.

– Melyek a dokumentum alapvető pontjai?

– A dokumentum címe egyúttal a találkozó mottója. A Földközi-tenger, a hidak tengere elnevezés hangsúlyozza, hogy ez a földrajzi térség legyen Európa és a Mediterráneum találkozási pontja, szem előtt tartva a mostani, legújabb jelenségeket is, tehát azokat a problémákat és konfliktusokat, melyeket a Földközi-tenger közepén látunk. Egyértelműen hivatkozunk mindarra, amiről Ferenc pápa péteri szolgálata kezdete óta folyamatosan beszél.

– A dokumentum, mint egyfajta „leucai charta”, miként próbálja felkelteni a kormányok és a közvélemény érzékenységét a mind hatékonyabb és szolidárisabb befogadásra?

– Mi mindenekelőtt a fiatalok nevelésére alapozunk. A találkozó beszélgetésein mintegy 130-140 fiatal vett részt, és ezekre az alkalmakra úgy tekintünk, mint az „együttlét asztalaira”, vagyis olyan lehetőségekre, melyek során szabadon lehet beszélgetni és vitatkozni a különféle témákról. Ők, a fiatalok lesznek ennek az üzenetnek a zászlóvivői, amikor visszatérnek a hazájukba. Szem előtt kell tartani, hogy ez az első ilyen találkozó, és reméljük, hogy mindez a jövőben megismétlődhet, sőt szeretnénk ezt a mostani összejövetelt tovább bővíteni.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése