2016. augusztus 4., csütörtök

Évközi tizennyolcadik hét csütörtökje



Évközi tizennyolcadik hét csütörtökje


Jézus tanítását hallgatva és rendkívüli csodáit látva az emberekben felmerül a kérdés: ki ő valójában? A válaszok abba az irányba mutatnak, hogy kezdik felismerni Jézus személyében a Messiást, azaz az események előrehaladtával egyre inkább előtérbe kerül Jézus messiási küldetése és annak kibontakozása. Ezekre az elképzelésekre azonban erősen rányomja bélyegét a kor hagyományos gondolkodása, miszerint a messiás egy uralkodó vagy hadvezér lesz, aki megerősíti Izrael politikai, katonai hatalmát, és megszabadítja az ország népét a rómaiak elnyomásától. A korabeli messiási várakozásoktól az apostolok sem tudják magukat függetleníteni, ők is azt remélik, hogy Jézus hamarosan evilági hatalmat szerez magának. A Péter apostollal való beszélgetés során pontosan látszik ez a szemlélet, ezért nem tudja sem ő, sem a többiek elképzelni azt, hogy Mesterüket megölik, mert akkor nem valósulhatna meg messiási uralma.
Jézus természetesen helyteleníti ezt az emberi elképzelést, mert ő tudja, hogy messiási küldetése egészen mást jelent, mert az Atya mást kíván tőle. Ezért tiltja meg először azt, hogy tanítványai bárkinek is beszéljenek arról, hogy ő a Messiás, majd pedig emiatt beszél rendkívül kemény hangon Péter apostollal.
A jelenet arra a veszélyre figyelmeztet minket, hogy emberi gondolataink könnyen elhomályosíthatják Isten szándékát.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Nem tudom, hogy milyen megpróbáltatások és nehézségek várnak ma rám, de azt tudom, hogy minden a te akaratodból történik, Uram, s ez elég nekem. Kérlek, adj erőt, türelmet és alázatot, hogy a rám váró nehézségekkel szeretetedhez méltón nézhessek szembe, s így áldozatomat egyesíthessem Szent Fiad krisztusi áldozatával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése