2016. augusztus 9., kedd

Békére hívnak a japán püspökök a hirosimai és a nagaszaki atomtámadás 71. évfordulóján



Békére hívnak a japán püspökök a hirosimai és a nagaszaki atomtámadás 71. évfordulóján


„A béke építése tőlünk függ” – e szavakkal kezdődik a japán katolikus püspöki konferencia üzenete, amelyben a 71 évvel ezelőtti tragédiára emlékeznek. 1945. augusztus 6-án Hirosimára, három nappal később Nagaszakira hullott atombomba, összesen megközelítőleg 200 ezer ember halálát okozva.


Szent II. János Pál pápa 1981. február 25-én felhívást intézett a világhoz a kiengesztelődésre, és attól kezdve, immár harmincöt éve a japán katolikus egyház tíznapos megemlékezést tart augusztus elején.

„Imádkoznunk kell a békéért, és meg kell tanulnunk a békére gondolni, hogy megtegyük mindazt, ami a megteremtéséhez szükséges” – szól az üzenet, amelyet Mitszuaki Takami nagaszaki érsek, a japán katolikus püspöki konferencia elnöke írt alá. A főpásztorok hozzáteszik: „A béke napjainkban darabjaira tört, és továbbra is olyan események fenyegetik, mint a szíriai háború, a fundamentalista terrorizmus és a nyersanyagok ellenőrzéséért vívott fegyveres konfliktusok”. A japán püspökök aggodalommal gondolnak „a megannyi veszélyeztetett emberre, főként nőkre és gyermekekre, akik sokszor menekülni kényszerülnek, hogy megvédjék a maguk és a rájuk bízottak életét.” Éppen ezért szólítanak fel „a kiengesztelődésre és arra, hogy a béke lelkülete hassa át az egész világot”.

Az ázsiai ország főpásztorai olyan világot szeretnének, amelyben nincs erőszak és nincsenek atomfegyverek, sőt egyáltalán nincsenek pusztító fegyverek. Ferenc pápa 2016-os béke-világnapi üzenete nyomán a közjó védelmének fontosságára emlékeztetnek, és azoknak az oltalmazására, akik a legvédtelenebbek. A püspökök hangsúlyozzák: „Nem maradhatunk közömbösek a gyilkosságokkal, a nemzeti, kulturális vagy vallási jellegű megkülönböztetéssel, az erőszakos cselekményekkel és a szexuális visszaélésekkel szemben.”

Az országban ez év márciusa óta törvény rögzíti azt, hogy a II. világháború óta most először japán katonák ismét vállalhatnak nemzetközi missziós szolgálatot. Ennek kapcsán jegyzik meg a püspökök, hogy „tiszteletben kell tartani bárki emberi méltóságát, továbbá az Istennel és embertársaival fenntartott kapcsolatait”.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése