2016. július 17., vasárnap

Jézus Szent Vére 13.



Az Úr nem szokott délben megjelenni, hanem inkább éjjel, hajnalban, vagy estefelé. Nem mintha a nap közepén nem tudna kegyelmet adni, inkább az ember miatt, aki a déli hőségben könnyen elcsügged, illetve lázas aktivizmusba öli meg nem oldott életének problémáit. Ha azonban a déli nap hevében, élete terméketlenségétől fonnyadt szívvel is képes az ember olyan nagylelkűen vendéget fogadni, mint Ábrahám, akkor Isten beléphet az életébe.

S miért ne tudnád ezt megtenni te is? Öledbe ejtett kezedet nem tudod‑e üdvözlésre fölemelni, amikor kopogtat valaki szíved ajtaján? Csüggedtségeden nem tudsz‑e erőt venni legalább egy órára, hogy fölállj és szereteted jelét kinyilvánítsd annak, aki betér hozzád. Az emberi élet forró delén vagy azon túl, mikor a csüggedtség és keserűség lassan egész testedet-lelkedet átjárta, ez az apró erőfeszítés is óriási esemény, a kegyelem műve. Látod, milyen nagy vendég lépett be Ábrahámhoz is: maga az Isten, aki életet ígért neki, Izsák születését, mely egyben az ő lelki újjászületése is. A mélylélektan bizonyítja, hogy ha egy idős asszony arról álmodik, hogy gyermeke születik, ez azt jelenti, hogy neki kell új életre születnie.

Mária és Márta házába is délidőben lép be az Úr. Ábrahám e két leányában a befogadás két aspektusát láthatjuk: a vendégül látást, annak minden gyakorlati velejárójával, melyet Márta képvisel, s a szerető figyelmet, melyet Mária tanúsít. Egyik sem hiányozhat a keresztény életéből, ám a súlypont a belső figyelmen kell hogy legyen. Enélkül a szeretet nem volna szeretet, csak lázas aktivizmus, mely nem képes közölni a lényeget, s nem alkalmas arra, hogy előkészítse az Úrral való bensőséges találkozást. Milyen sokatmondó egy szépen megterített asztal, kivasalt hófehér ing, egy csokor virág, megvetett ágy! A szeretet megannyi hírnöke emberi kapcsolatainkban. Miért ne lenne így az Istennel is? A mulandóban is az örökkévalónak kell felragyognia, hogy így megérinthessen bennünket szívünk mélyén az Úr kegyelme, s feltárja nekünk isteni ígéreteinek kimeríthetetlen gazdagságát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése