2016. július 3., vasárnap

Évközi tizenharmadik hét szombatja



Évközi tizenharmadik hét szombatja


Egyházunk a mai napon Szűz Mária Erzsébetnél tett látogatását ünnepli. Lukács evangélista az előzményekben két angyali híradásról számolt be. Először Zakariás értesül arról, hogy neki és feleségének, Erzsébetnek gyermeke fog születni, majd pedig a Názáretben élő Máriának jelenik meg Isten küldötte, Gábor angyal és közli vele, hogy születendő gyermeke lesz a Megváltó. Majd Mária elindul, hogy meglátogassa rokonát, Erzsébetet és segítségére legyen a szülés körüli időszakban.
Az evangélium azonban nem családi események elbeszélése, hanem az üdvtörténet leírása. Ebből a szempontból érthetjük meg igazán az esemény jelentőségét. Lám, Isten akarata mindkét személy esetében megvalósul. Erzsébetnek idős kora miatt emberileg már aligha volt esélye arra, hogy gyermeke szülessen, de Isten kegyelméből mégis gyermeket várt. Mária tiszta életet élt, férfival nem volt kapcsolata, mégis megtörtént vele a csoda, az isteni közreműködésnek köszönhetően várt gyermeket. Isten számára nincs lehetetlen. Az ő üdvözítő terve megvalósul az emberi történelem folyamán. Boldogok mindazok, akik felismerik és elfogadják Isten szándékát és részt vehetnek az üdvösség művének megvalósulásában.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Boldogságos Szűz Mária, Isten Anyja: segíts, hogy mindig gyermeki szívem legyen: tiszta és finom, mint a forrás! Segíts, hogy egyszerű szívem legyen, melyet sohase borít el a keserűség! Segíts, hogy erős szívem legyen: tudjak áldozatot hozni, és gyengéd szívem legyen, mely együtt tud érezni másokkal! Adj hálás szívet, mely örülni tud annak, amit kapott, és adj nemes szívet, mely senkivel szemben sem hordoz keserűséget! Segíts, hogy szelíd és alázatos szívű legyek: tudjak szeretni önzetlenül, és boldog legyek, ha adhatok! Adj kitartó, bátor szívet: hogy soha ne ismerjek lanyhulást.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése