2016. június 20., hétfő

Ferenc pápa: Tárjuk ki szívünket Jézus előtt, ő majd megváltoztatja életünket!



Ferenc pápa: Tárjuk ki szívünket Jézus előtt, ő majd megváltoztatja életünket!


Az irgalmasság jubileumi évének alkalmából Ferenc pápa június 18-án, szombat délelőtt is tartott általános kihallgatást a Rómába érkező zarándokoknak. Beszédében a megtérésről mint az Úr irgalmasságának jeléről elmélkedett. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.


Kedves testvéreim, jó napot kívánok!

Feltámadása után Jézus többször is megjelent tanítványainak, mielőtt felment az Atya dicsőségébe. Az imént hallott evangéliumi szakasz (Lk 24,45–48) egy ilyen jelenést beszél el. Az Úr itt az igehirdetés lényegi tartalmára mutat rá, amelyet az apostoloknak fel kell kínálniuk a világnak. Két szóban foglalhatjuk össze: „megtérés” és „bűnbocsánat”. Ezek Isten irgalmasságának két fontos jellemzője, ő ugyanis szeretettel gondunkat viseli. Ma a megtérésről gondolkodunk el alaposabban.
Mit jelent a megtérés? Mindenhol jelen van a Szentírásban, főként a próféták igehirdetésében, akik állandóan az „Úrhoz való visszatérésre” hívják a népet, arra, hogy kérjenek tőle bocsánatot és változtassák meg életmódjukat. A próféták szerint a megtérés azt jelenti, hogy változtatunk a menetirányon, ismét az Úr felé fordulunk, abból a bizonyosságból kiindulva, hogy ő szeret minket, és az ő szeretete mindig hűséges. Tehát visszatérés az Úrhoz.
Jézus a megtérést használta igehirdetésének első szavaként: „Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban” (Mk 1,15). Ezzel az üzenettel lép a nép elé, és azt kéri, hogy szavát úgy fogadják, mint az Atyának az emberiséghez intézett végső és végérvényes szavát (vö. Mk 12,1–11). A próféták igehirdetéséhez képest Jézus még jobban hangsúlyozza a megtérés belső oldalát. A megtérés ugyanis az egész személyt átfogja, a szívet és az értelmet, hogy új teremtménnyé, új személlyé váljon. Tehát megváltoztatja a szívünket, és új emberré válunk.
Amikor Jézus megtérésre hív, nem az emberek bírájaként lép fel, hanem azt mutatja meg, hogy közel van hozzájuk, osztozik az emberi létállapotban, aztán pedig együtt van velük az utcákon, otthonaikban, asztaluknál… Azok iránt, akiknek meg kellett változtatniuk életüket, irgalmasságát az ő szerető jelenlétével mutatta meg, hogy mindenkit bevonjon az ő üdvözítő történetébe. Jézus a maga kedvességével, szeretetével győzte meg az embereket, e magatartásával Jézus megérintette az emberek szívét, akik megérezték, hogy Isten szereti őket, s ez életük megváltoztatására sarkallta őket. Például Máté megtérése (vö. Mt 9,9–13) és Zakeusé is így történt, mert megérezték, hogy szereti őket Jézus, rajta keresztül pedig az Atya. Az igazi megtérés akkor megy végbe, amikor befogadjuk a kegyelem ajándékát. A megtérés valódiságának egyik világos jele, ha észrevesszük testvéreink szükségleteit, és készek vagyunk odafordulni hozzájuk.
Kedves testvéreim, milyen sokszor érezzük mi is egy olyan változtatás szükségességét, amely egész lényünket átfogja! Hányszor mondjuk magunkban: „Változtatnom kell, nem folytathatom így tovább… Életemnek ezen az úton nincs gyümölcse, hasztalan az életem, így nem leszek boldog.” Milyen sokszor vannak ilyen gondolataink, milyen sokszor…! Jézus pedig, aki ott áll mellettünk, kinyújtja felénk a kezét: „Jöjj, jöjj hozzám! Én majd elvégzem ezt a munkát: megváltoztatom a szívedet, megváltoztatom az életedet, én boldoggá teszlek!” A kérdés csak az, hogy mi hiszünk-e ebben, vagy nem. Hiszünk, vagy nem? Mit gondoltok: hisztek ebben, vagy nem? Halkabban tapsoljatok, és hangosabban kiáltsátok: hisztek-e ebben, vagy nem? [Az emberek: Igen!] Így már jó! A velünk lévő Jézus arra hív, hogy változtassuk meg az életünket. Szentlelkével ő az, aki elülteti bennünk a vágyat, hogy változtassunk az életünkön és egy kicsit jobbak legyünk. Kövessük hát Jézusnak ezt a hívását, ne álljunk neki ellen, mert csak akkor találunk rá az igazi életre, az igazi örömre, ha megnyílunk az ő irgalmassága előtt. Nekünk csak ki kell tárnunk a kaput, és ő elintéz minden mást! Ő csinál mindent, nekünk viszont ki kell nyitnunk a szívünket, hogy ő meg tudjon gyógytani minket és új lendületet tudjon adni nekünk. Biztosíthatlak benneteket, hogy így boldogabbak leszünk! Köszönöm, hogy meghallgattatok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése