2016. június 23., csütörtök

Ferenc pápa örményországi zarándoklata – az evangélium szolgája, a béke hírnöke



Ferenc pápa örményországi zarándoklata – az evangélium szolgája, a béke hírnöke


Ferenc pápa és II. Karekin találkozása 2015-ben a Szent Péter-bazilikában 

A Szentatya videóüzenetben köszöntötte Örményország lakóit, június 24-én kezdődő, 14. nemzetközi apostoli látogatása előestéjén.
Kedves fivérek és nővérek – kezdi üzenetét Ferenc pápa. „Néhány nap múlva abban az örömben lesz részem, hogy közöttetek lehetek Örményországban. Már most arra kérlek benneteket, hogy imádkozzatok ezért az apostoli utamért.
Látogatás az első keresztény országban
Isten segítségével azért jövök közétek, hogy – az út mottójának megfelelően – „látogatást tegyek az első keresztény országban”. Zarándokként jövök ebben a Jubileumi évben, hogy merítsek népetek ősi bölcsességéből és igyak hitetek forrásaiból, amely olyan sziklaszilárd, mint kőből faragott híres keresztjeitek.
Csodálat és fájdalom az örmény nép iránt
Testvérként jövök Örményország misztikus magaslatai felé, attól a vágytól éltetve, hogy lássam arcotokat, hogy együtt imádkozzunk, és hogy megosszam veletek a barátság ajándékát. Történelmetek és szeretett népetek eseményei csodálatot és fájdalmat ébresztenek bennem: csodálatot, mert Jézus keresztjében és saját tehetségetekben mindig találtatok erőt ahhoz, hogy újra felemelkedjetek, azok után a szenvedések után is, amelyek az emberiség emlékezetében a legszörnyűbbek közé tartoznak; fájdalmat, amelyet atyáitok saját testükben éltek meg.
Kövessük Noé példáját – fáradhatatlanul keressük a kiengesztelődést
Ne engedjük, hogy a fájdalmas események eluralják szívünket; ne adjuk meg magunkat a gonosz ismételt támadásainak sem. Tegyünk inkább úgy, mint Noé, aki az özönvíz után fáradhatatlanul kémlelte az eget és többször is szabadon engedte a galambot, mígnem az egyszer csak visszatért hozzá egy friss olajfaággal (vö. Ter 8,11).
A pápa az evangélium szolgájaként és a béke hírnökeként jön el közéjük
Mint az evangélium szolgája, és mint a béke hírnöke jövök hozzátok, hogy támogassak minden erőfeszítést a béke útján, és hogy megosszuk lépteinket a reményt élesztő kiengesztelődés ösvényén.
Népetek nagy szentjei, különösen Nareki Gergely egyházdoktor megáldják találkozóinkat, amelyekre élénken vágyakozom. Különösen várom, hogy megölelhessem Karekin fivéremet és vele együtt megújult lendületet adjunk a teljes egység felé való haladásunknak.
Erősítsük meg a szeretetközösséget
Az elmúlt évben, különböző országokból Rómába jöttetek, és Szent Péter sírjánál mindannyian együtt imádkoztunk. Most áldott földetekre lépek, hogy megerősítsük szeretetközösségünket, előrehaladjunk a kiengesztelődés útján és hagyjuk, hogy a remény éltessen bennünket.
Köszönöm szépen és a hamaros viszontlátásra! Tsdesutiun!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése