2016. június 27., hétfő

Ferenc pápa a Khor Virap-i monostorban: a béke fehér galambjai az Ararátnál



Ferenc pápa a Khor Virap-i monostorban: a béke fehér galambjai az Ararátnál


II. Karekin és Ferenc pápa fehér galambokat engednek el az Ararát irányába 

„Boldog vagyok, hogy fölkerestem Örményországot, azt az országot, amely elsőként vette föl a keresztény hitet, és mindenkinek köszönetet mondok a szíves fogadtatásért” – Ferenc pápa vasárnap ezt az üzenetet tette közzé a Twitteren utazása lezárásakor. A búcsúszertartásra az örmény fővárosban, Jerevánban került sor Szerzs Szargszjan elnök, II. Karekin katholikosz és a katolikus püspökök jelenlétében. A pápa repülőgépe 20.30-kor érkezett meg Róma Ciampino repülőterére.
Az örményországi látogatás egyik utolsó programjaként a Szentatya ellátogatott a Khor Virap-i monostorba.
A monostor története
Megvilágosító Szent Gergely (257 – 331.) Örményország apostola és első püspöke. A királyi családból származó Gergelynek fiatalon el kellett menekülni hazájából és a Római Birodalom területén, Cezáreában (Kaiszarea) tanult. Itt ismerkedett meg a kereszténységgel, itt szentelték diakónussá, később pedig az örmények püspökévé is. Visszatérve Örményországba hozzákezdett a keresztény hit terjesztéséhez. Azonban mint a lázadó Anak herceg fia, nem kívánatos személy volt az örmény királyi udvarban, ahol Tiridatész király ráadásul keresztényellenes volt, ehhez hozzájárult még a keresztényüldöző Diocletianus császárral fenntartott jó kapcsolata is. Az örmény király kiadta a császárnak a római birodalomból elmenekült keresztényeket, vagy éppen maga végeztette ki őket. Így aztán Szent Gergelyt is elfogták, a király színe elé vezették, ahol hittagadásra akarták kényszeríteni, de sikertelenül, mert Gergely nem tagadta meg a hitét. Ezért a király parancsára ezután egy mély verembe (örményül Khor Virap, innen a kolostor neve) vetették és súlyos kínzásokat szenvedett el.
Tizennégy évet töltött a hat és fél méter mély kút fenekén, míg végül az időközben súlyosan megbetegedett Tiridatész király kérte a segítségét. Szent Gergely meggyógyította a királyt, aki aztán megtért, megkeresztelkedett és a népét is keresztény hitre segítette a „Megvilágosító” segítségével. Szent Gergely térítéseit befejezve elvonult a pusztába, ott Isten előtt kedves életet élt és 331-ben halt meg. A börtön-kút fölé az V. században monostort emeltek, amely az örménység legszentebb helye. Az idős és beteg II. János Pál pápa 2001. szeptember 27-én örményországi apostoli útja során felkereste Khor Virap monostorát. Ma az egész országból zarándokolnak ide. 1679-ben heves földrengés pusztított itt, amely után részben újjáépítették a kolostort. Kiegészítéseket is eszközöltek rajta, mint például az 1800-ban emelt harangtorony. A monostor az örmény apostoli katholikosz joghatósága alatt áll.
Ima és fehér galambok a békéért
Ezen a helyen imádkozott most együtt Ferenc pápa és Karekin pátriárka:
„Krisztus, Istenünk, életvezetőnk és békeadónk, vezess minket igazságosan lépteid útján, hogy irgalmad segítségével derűsen érjük el az élet és az üdvösség kikötőjét, mert te vagy a mi segítségünk és a mi Üdvözítőnk; tied minden tisztelet, hatalom és dicsőség, most és mindörökké. Ámen”.
Ezután két fehér galambot engedtek el, a béke és a tisztaság jelképeként az Ararát irányába, mely Örményország szimbóluma és ma török területen magasodik, s ahol a hagyomány szerint Noé bárkája kikötött az özönvíz után. A pápa egy ezüstből és üvegből készült lámpát ajándékozott a monostornak, melyen egy örmény kereszt látható és Szent Gergely fogságára emlékezik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése