2016. június 20., hétfő

Ferenc pápa: Ítélkezés helyett inkább imádkozzunk felebarátunkért!



Ferenc pápa: Ítélkezés helyett inkább imádkozzunk felebarátunkért!


A nyári időszak előtt Ferenc pápa június 20-án, hétfőn reggel mondta utolsó homíliáját a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.


Természetesen a nyári időszakban is a szokott módon megtartja reggel hét órakor kezdődő szentmiséit Ferenc pápa, de az elmélkedések elmaradnak. Az őszi időszak kezdetétől mond majd újra homíliákat a Szentatya.

A hegyi beszéd vakmerő ítéletről szóló napi evangéliumát magyarázta ez alkalommal a pápa, és azt hangsúlyozta, hogy „Isten ítéletét a miénktől nem az különbözteti meg, hogy az övé mindenható ítélet, hanem hogy mindig irgalmas”.

„Az ítélet egyedül Istenre tartozik, ezért ha nem akarunk ítélet alá esni, nem szabad ítélkeznünk mások felett. Hiszen mindnyájan azt szeretnénk, hogy az utolsó ítélet során az Úristen jóindulattal tekintsen ránk, hogy felejtse el a rossz dolgainkat, amit az életünkben csináltunk” – fogalmazott az egyházfő.

„Éppen ezért, ha te folyton ítélkezel mások felett, ugyanolyan mértékkel mérnek majd téged is – intett a pápa. – Az Úr tehát azt kéri tőlünk, hogy nézzünk tükörbe. Nézz a tükörbe, de minden trükközés nélkül, nehogy aztán ne vedd észre a ráncaidat! Nem, ezt nem tanácsolom. Nézz a tükörbe, hogy lásd magadat, milyen vagy! Egyébként miért látod meg testvéred szemében a szálkát, amikor a sajátodéban nem veszed észre a gerendát? Hogyan minősít majd az Úr bennünket, ha ilyeneket csinálunk? Egy szóval: képmutató! Előbb vedd ki a gerendát a saját szemedből, s akkor hozzáfoghatsz ahhoz, hogy kivedd a szálkát embertársad szeméből!”

Láthatjuk, hogy az Úr egy kicsit indulatosnak mutatkozik, amikor magunkat tesszük az ő helyébe – folytatta a pápa. – Ez ugyanaz, amit a kígyó csinál, amikor meggyőzi Ádámot és Évát: „Ha esztek ebből, olyanok lesztek, mint ő!” Róluk szól: Isten helyébe akarták tenni magukat.

Éppen ezért nagyon rossz dolog ítélkezni. Az ítélet egyes-egyedül csak az Istené! Miénk a szeretet, a megértés, az imádság egymásért… És ha valami nem jó dolgot látunk, szólhatunk is annak, aki csinálta: „Nézd csak, én ezt így látom, talán…” De ne ítélkezzünk! Sohasem. Ha mégis ítélkezünk valaki felett, akkor viszont képmutatók vagyunk – mutatott rá a pápa.

Ha ítélkezünk, ahogy korábban mondtam, Isten helyébe tesszük magunkat – hangsúlyozta Ferenc pápa. – Ám a mi ítéletünk egy hiányos ítélet, nem rendes ítélet. De miért is nem lehet olyan a miénk, mint az Isten ítélete? – kérdezte a Szentatya. – Azért mert ő mindenható, mi pedig nem? – kérdezett tovább. – Nem – válaszolta a pápa. – Azért nem, mert a mi ítéleteinkből hiányzik az irgalom. Amikor Isten ítélkezik, irgalommal teszi azt. Gondoljunk csak arra, amit az Úr mond nekünk ma: „Ne ítélkezz, hogy meg ne ítéltessél! A mérték, amivel ítélkezel, lesz az a mérték, amivel téged is megmérnek.” „De hiszen ő ezt és ezt tette!” – mondhatnánk. Várj csak egy kicsit! Tükörbe nézek, és gondolkodom.

Ferenc pápa végül így foglalta össze napi tanítását: „Képmutató leszek, ha Isten helyébe teszem magam, az ítéletem pedig hiányos lesz. Hiányzik ugyanis az ítéletemből valami, ami pedig megvan az Isten ítéletében. Ez pedig az irgalom. Adja az Úr, hogy jól megértsük ezt a titkot!”
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése