2016. június 6., hétfő

Ferenc pápa hétfő reggeli homíliája a keresztény élet három ellentörvényéről



Ferenc pápa hétfő reggeli homíliája a keresztény élet három ellentörvényéről


Mindennapi szentmise: Ezt cselekedjétek...! - 

A Szent Márta ház kápolnájában Ferenc pápa hétfő reggel a jézusi nyolc boldogságról szóló evangéliumot elemezve „a keresztény ember három «ellenjárat» mozgását emelte ki: a gazdagság, a hiúság és az önzés bálványimádását. Ahhoz, hogy a keresztény ember el ne tévedjen, szüksége van pontos útjelzőkre, melyek éppen a boldogmondások”.
A keresztény élet kormányosai
A Máté evangélium 5. fejezete a híres Hegyi beszéd kezdetén Jézust úgy mutatja be, mint aki tanítványai jelenlétében a sokaságot tanítja: „Új törvényt tanít – hangsúlyozta Ferenc pápa – mely nem törli el, hanem beteljesíti a régit, miközben teljességére juttatja azt. Ezt az új törvényt hívjuk Boldogmondásoknak. Az Úr új törvénye ez számunkra. Az útirány jelzői ezek, olyan mint egy útikönyv, mint a keresztény élet hajózói, kormányosai, mert ezek segítségével tudunk előrehaladni a keresztény életünkben”.
A pusztulás három lépcsőfoka
Ferenc pápa a napi evangélium szövegét gondolatban a lukács evangélium párhuzamos szövege, a „négy jaj” felhívásaival egészítette ki, melyekkel Jézus „a gazdagok, a jóllakottak és a másokat kigúnyolók felé fordul”. Utalt a pápa „a számtalan pontosítására, mellyel a gazdagságot önmagában jónak ítéli, és a rossz a hozzátapadás, mely bálványimádóvá tesz”. „Ez az ellen-törvény, a megtévedt hajós. Érdekes, hogy ez a három lépcsőfok úgy visz a pusztulás felé, ahogy a hegyi beszéd boldogmondásai az életre vezetnek. Az első pusztító lépcsőfok a gazdasághoz ragaszkodás, mert ekkor az embernek nincs szüksége semmire. Az a hiúság, hogy mindenki jót mond rólam, mindenki rólam beszél és én fontosnak érzem magam, sok tömjénfüsttel együtt, igaznak is tartom magam, nem pedig mint azok a…” – utalt a pápa mondatlanul is a mások megszólására: „Köszönöm, Uram, hogy jó katolikus vagyok, nem úgy, mint a szomszédok. Ezek a dolgok naponta megtörténnek. A másik ellentörvény a hiúság, és a harmadik a gőg, ami jóllakottság, a csúfolkodás, mely bezárja a szívet”.
A helyzet kulcsa a szelídség
Ferenc pápa a boldogmondásokról elmélkedve, kijelentette: „Nem mondom, hogy mindennek ez a kulcsa, de sejteti azt: Boldogok a szelídek, a szelídség. Jézus önmagáról mondja: Tanuljatok tőlem, mert szelíd-szívű vagyok. Az alázat az a mód, ami révén annyira közel kerülhetek az Úrhoz! Az ellentétes magatartás viszont ellenségeskedéshez és háborúhoz vezet és sok egyéb csúnya dologhoz. Azonban a szelídség, a szív szelídsége, az nem éppen semmiség, nem, az egészen más! Annak a mélysége, melyben megértjük az Isten nagyságát” – fejezte be hétfő reggeli homíliáját Ferenc pápa


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése