2016. május 22., vasárnap

Évközi hetedik hét szombat



Évközi hetedik hét szombat


A tanítványok elhamarkodott és elutasító magatartásával ezen a héten már találkoztunk a szerdai evangéliumban, amikor egy Jézus nevében ördögöt űző embernek tiltották meg, hogy folytassa cselekedeteit. Ezt a tettüket Mesterük helytelenítette. A mai részben arról olvasunk, hogy a tanítványok megakadályozzák, hogy gyermekeket vigyenek Jézushoz. Bizonyos szempontból érthető a viselkedésük, hiszen a kor szokásainak megfelelően a gyermekek a felnőttektől elkülönítve élnek és nem volt megengedett, hogy zavarják a felnőttek életét. Talán az is vezette őket, hogy ne zavarják a gyerekek Jézust a tanításban.
Más szempontból viszont érthetetlen számunkra a tanítványok elutasító magatartása, hiszen egészen egyszerű szándékkal viszik ezeket a gyermekeket Jézushoz: tegye rájuk a kezét, áldja meg őket. Azért furcsa az elutasítás, hiszen szokás volt a rabbikat, a tanítókat arra kérni, hogy áldja meg a kicsinyeket és a szülők is adtak ilyen áldást gyermekeiknek. Nem tudjuk pontosan, miért viselkedtek ebben a helyzetben így Jézus tanítványai, mindenesetre Mesterük helyteleníti döntésüket, sőt, meg is haragszik rájuk.
A történet azzal végződik, hogy a gyermekek dicséretben és áldásban részesülnek. Sőt, az Úr szavai szerint a gyermeki lelkület példa mindenki számára, aki Isten országában kíván élni.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Ó örök Ige, Isten és Mária Fia, újítsd meg a lelkek rejtekében születésed csodáját! Megváltott fiaidat öltöztesd halhatatlanságba, gyújts bennük szeretetet, egyesítsd valamennyit titokzatos tested kötelékeivel, hogy eljöveteled meghozza a biztos békét, az egyesek és a népek közötti testvéri összefogást! Ámen.
Szent XXIII. János pápa



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése