2016. május 10., kedd

Május 10-e a kopt-katolikus barátság napja: a pápa levele Tawadros pátriárkának



Május 10-e a kopt-katolikus barátság napja: a pápa levele Tawadros pátriárkának


II. Tawadros kopt pátriárka 

“A katolikusok és a koptok közös tanúságot tehetnek az olyan fontos értékekről, mint az életszentség, minden emberi élet méltósága, a házasság és a családi élet szentsége, az Isten által ránk bízott teremtett világ tisztelete” – írja Ferenc pápa május 10-én, a kopt ortodox egyház és a katolikus egyház közötti barátság napján. A Szentatya hangsúlyozza azokat a fontos lépéseket, amelyeket a katolikusok és a koptok közösen tettek meg idáig a kiengesztelődés és a barátság útján, évszázadok csöndje, értetlensége, sőt ellenségeskedése után. A két egyház halad előre a párbeszédben, együttműködve az evangélium hirdetésében és az emberiség szolgálatában. A pápa felidézi Tawadros pátriárkával való találkozóját 2013-ban, Rómában, valamint a szívélyes vendéglátást Kairóban, amelyet Szent Márk széke, a kopt pátriárkátus nyújtott idén januárban és februárban a Katolikus Egyház és a Keleti Ortodox Egyházak közötti Nemzetközi Teológiai Bizottság 13. ülésének.
A barátságnak ebben a megújult légkörében az Úr láttassa meg velünk, hogy a bennünket összekötő kapcsolat ugyanabból a meghívásból és küldetésből született, amit keresztségünk napján az Atyától kaptunk – írja Ferenc pápa. Bár még várjuk azt a napot, amikor ugyanannál az eucharisztikus asztalnál gyűlhetünk össze, már most képesek vagyunk kifejezésre juttatni a bennünket összefűző szeretetközösséget. Napjaink számos kihívásával szemben, koptok és katolikusok arra kaptunk meghívást, hogy evangéliumra épülő közös válaszokat adjunk, tudatában annak, hogy nagyobb az, ami összeköt annál, ami szétválaszt bennünket.
A pápa ezután Egyiptom és a Közel-kelet keresztény közösségeire utalva megállapítja, hogy a térségben sokan súlyos nehézségekkel és tragikus helyzetekkel néznek szembe, különösen Irakban és Szíriában keresztény testvéreink és más vallások közösségei minden nap nehéz megpróbáltatásokat szenvednek el. Ferenc pápa végül azzal a kívánsággal zárja levelét, hogy a nemzetközi közösség bölcsen és igazságosan válaszoljon ezekre a minden eddiginél szörnyűbb erőszakos cselekedetekre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése