2016. május 15., vasárnap

Húsvét hetedik hetének szombatja



Húsvét hetedik hetének szombatja


Miként a Péter apostolnak adott megbízás előrevetítette az Egyház jövőjét és jövőbeli feladatát (tegnapi evangélium), ugyanúgy a mai részlet is a jövővel foglalkozik. Első pillantásra a közeljövőről, Péter apostol és a „szeretett tanítványként” megnevezett János apostol, az evangélium szerzője sorsáról van csupán szó, a szöveg azonban ennél több üzenetet hordoz. Péter nem csak különleges megbízást kapott az Úrtól, hanem halálával is követte Mesterét. Miként Jézus kereszthalálára úgy tekintünk, mint Istent megdicsőítő cselekedetre, ugyanúgy mindazok halála, akiket hitükért megölnek, Istennek szerez dicsőséget. A vértanúságot elszenvedő személyt Isten jutalmazza meg azért, hogy hűségesen kitartott hitében, és semmiféle veszély, még a halálos fenyegetés sem tántorította el. Péter is méltó volt a vértanúságra, egészen odaadta életét Krisztusért, amely annak bizonyítéka, hogy szóbeli szeretetvallomása mögött komoly elköteleződés állt.
János evangélista írásának utolsó sorai megvilágítják a szerző szándékát: bemutatni Krisztusnak, az Isten Fiának titkát, amely kimeríthetetlen titok az ember számára. Amit viszont megismerünk Krisztus titkából, életéből és főként megváltó halálából és feltámadásából, az elegendő ahhoz, hogy kövessük őt és neki ajánljuk életünket.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Vigasztald Uram, a szegény lelkeket szenvedéseikben, és örvendeztesd meg őket örök világosságoddal! Engedd, Uram, hogy szent szenvedésed ereje által minden bűnös megtisztuljon, elnyerje kegyelmedet és eljusson országodba, az örök boldogságra!
Canisius Szent Péter



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése