2016. május 16., hétfő

Évközi hetedik hét hétfője



Évközi hetedik hét hétfője


A mai evangéliumban egy beteg fiú meggyógyításáról olvasunk. Némaságát annak tulajdonította környezete, hogy „gonosz lélek,” „tisztátalan lélek” szállta meg őt. Az előbbi kifejezést az apa említette a betegség bemutatásakor, az utóbbit maga Jézus használta a kiűzéskor. A betegség leírása alapján ma minden bizonnyal epilepsziásnak neveznénk a beteg fiút, akinek időnként rohamai vannak.
A történet azzal indul, hogy egy apa könyörög Jézusnak, hogy segítsen beteg fián. Viszonylag részletesen ismerteti a bajt és elpanaszolja azt is, hogy az Úr tanítványai sikertelenül próbálkoztak a gonosz lélek kiűzésével. A tanítványok kudarcának oka Jézus szerint a hitetlenség. Majd megtörténik a csoda, Jézus megszabadítja a fiút az őt megszállva tartó gonosztól. Észrevehetjük, hogy a történet második részében az apa válik főszereplővé, illetve a hit kérdése kap hangsúlyt. Jézus és az apa beszélgetése a hitről szól, amely a csoda, a gyógyulás előzetes feltételeként szerepel ezen a helyen. Más alkalmakkor Jézus csodája ébreszt hitet az emberekben. Érdekes mozzanat az apa felkiáltása: „Hiszek, Uram, segíts az én hitetlenségemen!” Annak felismerése ez, hogy ő is Jézus gyógyítására, irgalmára szorul, ezért kéri saját hitetlensége megszüntetését.
Ezen a héten minden nap imádkozom a hit ajándékáért magam és mások számára.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Úr Jézus, köszönjük, hogy közöttünk való jelenléteddel ajándékozol meg. Utunkon erősítesz és bátorítasz. Add, hogy mélyen tudatában legyünk jelenlétednek. Küldő szavadra örömmel válaszoljunk minden cselekedetünkkel. Adj nekünk bölcsességet és alázatot, hogy felismerjük jelenlétedet más testvéreink között is. Tégy eggyé bennünket!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése