2016. április 12., kedd

Ferenc pápa keddi homíliája: Napjainkban jólnevelten pusztítják a keresztényeket



Ferenc pápa keddi homíliája: Napjainkban jólnevelten pusztítják a keresztényeket


A "jólnevelt" egyházüldözésről szólt - OSS_ROM

A „fehérkesztyűs” üldöztetés a társadalom szögletébe szorít vissza téged
„Az üldöztetés az egyház mindennapi kenyere” – hangzott el Ferenc pápa kedd reggeli homíliájában a Szent Márta ház kápolnájában. Ami Szent István első vértanúval, aztán az aprószentekkel, a Heródes megölette kis mártírokkal megtörtént, az ma is folytatódik megannyi keresztény halálával, akiket a Krisztusba vetett hitük miatt öltek meg. Másokat pedig úgymond „jólnevelten” üldöztek, mert ők is meg akarták mutatni, hogy Istennek a gyermekei. Létezik ugyanis vérszomjas keresztényüldözés, ahogy vadállatok tépték széjjel őket a nézőtéren helyet foglalók örömére vagy pedig a szentmise után a kivonuláskor robbantott bombával röpítették a levegőbe őket. És aztán van még „fehérkesztyűs” üldöztetés, mely a kultúra köpenyébe burkolózik és a társadalom egyik szögletébe szorít vissza téged, egészen odáig menően, hogy elveszik a munkádat, ha nem alkalmazkodsz a törvényekhez, melyek a „Teremtő Isten ellenébe mennek” – hangsúlyozta Ferenc pápa a homíliájában.
A mindennapok vértanúi
A napi liturgia István diakónus vértanúsága történetét mondta el az Apostolok Cselekedeteiből, mely Ferenc pápát ismert és új valóságok felismerésére indította, ami a kereszténység kétezer éves történetében az üldöztetés volt. „Az üldöztetés, én azt mondanám – vélekedett a pápa – az egyház mindennapi kenyere. Jézus mondta ezt. Amikor mi turistaként Rómába megyünk és ellátogatunk a Colosseumba, akkor gondoljunk csak a vértanúkra, akiket oroszlánok öltek meg. Ám nemcsak azok a vértanúk, akiket ott öltek meg, hanem férfiak és nők a mindennapok során. Napjainkban is, Húsvét napján, éppen három hete… Azok a keresztények, akik a Húsvétot ünnepelték Pakisztánban, azért szenvedtek vértanúhalált, mert a föltámadt Krisztust ünnepelték. Így megy tovább az egyház története a vértanúival” – állapította meg a pápa.
Keresztényüldözés a kultúra, a modernség, a haladás ruhájába öltözködve
„István diakónus vértanúsága véres keresztényellenes üldözést váltott ki Jeruzsálemben, hasonlóképpen azokéhoz, akik ma nem szabadok abban, hogy megvallják a  hitüket Krisztusban. Van azonban egy másik üldöztetés is, melyről nem beszélnek annyit, és amelyik a kultúra, a modernség, a haladás ruhájába öltözködött üldöztetés. Ezt az üldöztetést nevezem én ironikusan „jólnevelt” üldöztetésnek – emelte ki a pápa. Ez akkor történik, amikor egy embert nem a keresztény hite miatt üldöznek, hanem azért, mert Isten Fiának az értékeit akarja képviselni”.
Ha egy nemzet nem követi a művelt törvényeket, akkor megvádolják és jólnevelten üldözik
„Ez a Teremtő Isten elleni üldözés az ő fiai személyében! Nap mint nap láthatjuk, hogy a hatalmak törvényeket hoznak, melyek arra köteleznek, hogy ezen az úton menjünk és ha egy nemzet nem követi ezeket a modern, „művelt” törvényeket, vagy legalábbis nem akarja belevenni az alkotmányába, akkor megvádolják és jólnevelten üldözik. Ez az üldöztetés elveszi az ember szabadságát és a lelkiismereti ellenvetés lehetőségét is”.
Az üldöztetésnek a feje hitehagyásra kényszerít
„Olyan üldöztetés éri a világot, mely elveszi a szabadságot, amikor pedig Isten szabaddá tett bennünket, hogy tanúságot tegyünk az Atyáról, aki megteremtett bennünket és Krisztusban megváltott minket. És ennek az üldöztetésnek van egy feje – szögezte le a pápa. A keresztényüldözés feje jólnevelt, Jézus meg is nevezte: evilág fejedelme. Amikor a hatalmak Isten Fia elleni magatartásra és törvényekre akarnak kényszeríteni, akkor üldözik ezeket és a Teremtő Isten ellenébe mennek. Ez a nagy aposztázia, a nagy hitehagyás! Így a keresztények élete együtt jár ezzel az üldöztetéssel. Jézus is megígérte nekünk, hogy ne távolodjunk el tőle: Ügyeljetek, legyetek figyelmesek! Ne essetek evilág szellemiségébe! De menjetek tovább, én veletek vagyok” – zárta Jézus bátorító szavaival a kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa a Szent Márta ház kápolnájában tartott szentmise során.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése