2016. április 24., vasárnap

Ferenc pápa is gyóntat a fiatalok általa meghirdetett szentévi zarándoklata keretében



Ferenc pápa is gyóntat a fiatalok általa meghirdetett szentévi zarándoklata keretében


Április 23. és 25. között tartják Rómában a fiatalok jubileumát, Ferenc pápa külön kérésére, az irgalmasság szentévéhez kapcsolódva. A találkozó témája: „Növekedni az irgalmasságban, az Atya nyomán”.



A Vatikáni Rádióban tették közzé az eseménnyel kapcsolatban Vértesaljai László jegyzetét.
Április 23-án, Ferenc pápa névnapján 13-16 éves fiúk és lányok ezrei lepték el a várost. Színes ruhában, vállukon kicsi hátizsákkal, arcukon széles mosollyal és alapos visongással adnak az Örök Városnak igazi tavaszi üdeséget. Ez az ő napjuk, a kamaszok jubileumi napja. A mai nap a nekiindulásé. Mindenki áthalad a Szent Péter-bazilika szentkapuján, ehhez pedig az utat a Tiberisz partjától kezdik, a Via della Conciliazione elején. Csoportokba szerveződnek és az irgalmasság keresztjét magasba emelve imádkozva, de inkább énekelve vonulnak a Szent Péter térre.

Bernini híres kolonnádjai pedig ölelő karokként fogadják a kamaszokat. Az oszlopok tövénél papok százai ülnek és várják a fiatalokat, hogy elvégezzék a szentgyónásukat. A gyóntató papok közé „beült” Ferenc pápa is a délelőtt folyamán és ott a nagy nyilvánosság előtt, a papok elé térdelve vagy ülve vallották meg bűneiket a fiatalok. Ilyet is régen látott a jó öreg bazilika: tékozló fiúk és lányok térnek vissza vallomásaik révén az atyai házába és a megtisztulás, a kiengesztelődés szentsége révén lelkük ünnepi köntösbe öltözik.

Van-e szebb a tiszta-szemű, tisztaszívű gyerekeknél?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése