2016. április 15., péntek

A megaláztatás az útja a szív megnyílásának - A pápa pénteki homilíája



A megaláztatás az útja a szív megnyílásának - A pápa pénteki homilíája


Ferenc pápa reggeli szentmiséjén a Szent Márta-házban - OSS_ROM

Az alázatos szívnek Isten mindig megadja a kegyelmet a méltóságteljes talpra álláshoz
A kemény szívnek, amely megnyílik a Lélek „szelídsége” előtt, Isten mindig megadja a kegyelmet és a „méltóságot” az újra felálláshoz, „ha szükséges” az alázatosság cselekedetével. Ferenc pápa Szent Pál megtérésének bibliai szakaszához (ApCsel 9,1-20) fűzte gondolatait homíliájában április 15-én, pénteken reggel.
A szent dolgok iránti lelkesedés nem jelenti azt, hogy valaki Istenre nyitott szívvel rendelkezik. Ferenc pápa Tarzusi Pál példájáról szólt, aki hite alapelveihez való hűségében buzgó ember volt, de „zárt szívű”, teljesen süket Krisztusra. Sőt, „egyetértett” követőinek kiírtásával olyannyira, hogy felhatalmazást kért a Damaszkuszban élő keresztények bilincsbe verésére.
A megaláztatás oldja fel a szívet
Minden azon az úton változik meg, amelyen Pál Damaszkuszba igyekszik és egy olyan ember történetévé válik, aki hagyta, hogy Isten megváltoztassa szívét. Pált fényesség ragyogja körül az égből, hall egy hangot, aki hívja, elesik, és megvakul. Az erős és biztos Saul földre esik – jegyezte meg Ferenc pápa. Ebben az állapotban érti meg az igazságot, hogy nem Isten akarata szerinti emberként él, mert Isten mindannyiunkat úgy teremtett, hogy emelt fővel lábunkon álljunk. Az égből jövő hang nemcsak azt kérdezi, hogy „Miért üldözöl engem?”, hanem arra hívja, hogy keljen föl a földről. Állj föl, aztán majd megmondják, mit kell tenned. Még tanulnod kell. Amikor aztán megpróbál felállni, rájön, hogy nem tud, mert megvakult. Abban a pillanatban elvesztette látását. Hagyta, hogy vezessék. Elkezd kinyílni a szíve. Így kezénél fogva a körülötte levő emberek elkísérték Damaszkuszba és három napig vak maradt, nem evett és nem ivott. A földre került ez az ember, de azonnal megértette, hogy el kellett fogadnia ezt a megaláztatást. Éppen a megaláztatás az útja a szív megnyílásának. Amikor az Úr megaláztatásokat küld ránk vagy megengedi, hogy azok megtörténjenek velünk, az azért van, hogy megnyíljon és szelíddé váljon a szív és megtérjen az Úr Jézushoz – figyelmeztetett Ferenc pápa.
A főszereplő a Szentlélek
Pál szíve megolvad. A magány és a vakság napjaiban belső látása változik meg. Majd Isten elküldi hozzá Ananiást, aki ráteszi kezeit és Saul visszanyeri látását. Van ennek a helyzetnek egy aspektusa, amelyet szem előtt kell tartani – hívta fel a figyelmet a Szentatya. Emlékezzünk arra, hogy ezeknek a történeteknek a főszereplői nem a törvénytudók, nem István vagy Fülöp, vagy az etióp vagy Saul, hanem a Szentlélek. Az egyház főszereplője a Szentlélek, aki vezeti Isten népét. „Erre azonnal halpikkely-szerű valami hullott le a szemeiről, és visszanyerte a szeme világát – írja a Szentírás. Felkelt és megkeresztelkedett. Pál szívének keménysége a Szentlélek iránti szelídséggé vált.
A talpra állás méltósága
Szép azt látni, ahogyan az Úr képes megváltoztatni a szíveket és ahogy a kemény, makacs szívet a Szentlélek iránti szelídség szívévé változtatja. Mindannyiunknak van keménység a szívében – hangsúlyozta a pápa. Kérjük az Urat, hogy mutassa meg számunkra ezeket a keménységeket, amelyek a földre vetnek minket. Küldje el nekünk a kegyelmet és ha szükséges a megaláztatásokat, hogy ne maradjunk a földön, hanem álljunk fel azzal a méltósággal, amellyel Isten teremtett minket. Vagyis kérjük a kegyelmet, hogy nyitott és a Szentlélek iránt szelíd szívünk legyen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése