2016. március 21., hétfő

Nagyhétfő



Nagyhétfő


Bár János evangélista leírásából úgy tűnik, hogy a betániai vacsora Lázár házában zajlik, helyesebb azt állítanunk, hogy a leprás Simon házában volt Jézus vendég, ahogyan ezt Máté és Márk evangélista is megörökíti írásában (vö. Mt 26,6-13 és Mk 14,39). Ennek nem mond ellent az, hogy Lázár egyik nővére, Márta felszolgált az étkezés alkalmával. A vacsorát rendkívüli eset szakítja meg, az étkezés közben a másik nővér, Mária drága olajjal keni meg Jézus lábát, amely Júdás rosszallását váltja ki. Jézus azonban megvédi Mária cselekedetét.
János evangélista valójában nem az esemény pontos leírására törekszik, hanem jelképeket mutat be annak kapcsán. Abban a mozdulatban, ahogy Mária leborul Jézus lábaihoz, felismerhetjük az emberiség hódolatát a Megváltó előtt. A hitetlenek ugyan elmulasztják ezt, de őket is helyettesíti Mária hódolata. Az olajjal való megkenés előremutat Jézus halálára és azt a balzsamozást helyettesíti, amit az Úr halála napján az este közeledtével már nincs idő elvégezni. Mária cselekedete nem csupán a halálára készülő embernek szól, hanem Jézusnak, az Isten Fiának, aki a megváltást készül beteljesíteni önfeláldozásával. Mária tette nem egyszerűen csak szeretetből fakad, hanem a hitnek és az Isten iránti hódolatnak a jele.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Uram, neked nincs szemed, vedd az enyémet, hogy meglássam a bajt és igazságtalanságot! Uram, neked nincs kezed, vedd hát az enyémet, hogy vele sok jót tehessek! Neked nincsen lábad, vedd hát az enyémet, hogy a szegényekhez, a szomorkodókhoz menjek vele! Uram, neked nincs szád, vedd hát az enyémet, hogy hirdessem a szabadságot, amit Te hoztál nekünk! Mi vagyunk az egyetlen biblia, melyet mindenki olvashat, engedd, hogy jó hír legyek mindazok számára, akik az élet útján találkoznak velem!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése