2016. március 14., hétfő

Nagyböjt ötödik hetének hétfője



Nagyböjt ötödik hetének hétfője



Jézus ezt a kijelentést teszi önmagáról a mai evangéliumban: „Én vagyok a világ világossága.” Nem véletlenül kezd el beszélni a világosságról. A korabeli leírások szerint a jeruzsálemi templom udvarában négy magas lámpatartó állt, amelyek magasabbak voltak a falaknál. A lámpákban olajat égettek, s ennek fénye a város távolabbi pontjairól is jól látszott. A mi Urunk kijelentése ezekre a lámpákra utal. Ő azonban nem csak a városnak, hanem az egész világ számára akar világosság lenni. Ő azért jött, hogy világosságát a világ minden részéről látni lehessen.
Ez a hasonlat is jól illeszkedik János evangélista gondolatmenetébe, aki a Jézus ellen fordulók magatartását, gondolkozását akarja megismertetni az olvasókkal. A világosság és a sötétség küzdelméről van itt szó. Jézus a mennyei Atya küldötteként meg akar világosítani minden embert, hogy megismerjék az igaz Istent. Az istenismeret fényét akarja meggyújtani az emberi szívekben és a hit világosságára akar elvezetni mindenkit. Aki az ő világosságában él, az engedelmeskedik Istennek. Isten szerinti élet csak az általa hozott világosságban lehet. A másik oldalon a tudatlanság és a hitetlenség homálya áll. A gonosz el akarja sötétíteni az emberek értelmét, hogy ne találják meg az Isten felé vezető utat. A bűn útjai a sötétbe vezetnek, a bűnös a sötétségben botorkál.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Mindannyiunkban él félelem. A kisgyermek is sír az éjszaka közepén, ha felébred, és a sötétben nem lát semmit maga körül. Fél, mert egyedül van, elveszett, kiszolgáltatott. Ösztönösen egy nevet kiált, akinek jelenlétében megnyugvást lel. A félelem a reménytelenségből fakad. Sötét és kilátástalan annak a félelme, aki nem Istennél remél oltalmat. Istenem, értük imádkozom most! Add, hogy egyszer egy kétségbeesett pillanatukban rád ébredjenek. Hiszen senki sincs egyedül. Időnként talán nehezen veszik észre jelenléted, de szeretném, ha megéreznék, hogy élsz. Hogy a léted szeretet és gondoskodás. Bárcsak tudnák, hogy mennyire vágysz a bizalmukra. Köszönöm, hogy én hittel fordulok hozzád kéréseimben. Kérlek, tekints mindazokra, akik félnek, mert még nem találtak rád!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése