2016. március 3., csütörtök

Ferenc pápa: Kemény szívvel nem tudjuk befogadni Isten irgalmasságát



Ferenc pápa: Kemény szívvel nem tudjuk befogadni Isten irgalmasságát


Csak a nyitott szív képes befogadni Isten irgalmasságát – tanította a Szentatya március 3-án reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. Ferenc pápa Isten népének hűtlenségéről beszélt, amit csak úgy győzhet le, ha elismeri bűnös voltát, és a megtérés útjára lép.


A napi olvasmányok az Úr hűségéről, illetve népe elbukott hűségéről szólnak. Az első olvasmányt (Jer 7,23–28) elemezve a pápa hangsúlyozta, hogy Isten mindig hűséges, mert nem tudja megtagadni önmagát. Ezzel szemben a nép nem hallgatja meg az Ő szavát. Jeremiás elbeszéli nekünk, mennyi mindent tett Isten, hogy maga felé fordítsa a nép szívét, de a nép továbbra is hűtlen maradt.
Isten népének ez a hűtlensége, mint ahogy a mi saját hűtlenségünk is, megkeményíti, bezárja a szívet! Nem hagyja, hogy áthatoljon rajta az Úr hangja, azé, aki – mint egy szerető apa – mindig arra kér minket, hogy nyíljunk meg irgalmassága és szeretete előtt. A válaszos zsoltárban (Zsolt 94,1–2.6–7.8–9) így énekeltünk: „Bárcsak hallgatnátok ma az ő szavára. Ne keményítsétek meg szíveteket.” Az Úr mindig így szól hozzánk, apai gyengédséggel mondja nekünk: „Teljes szívvel térjetek vissza most hozzám, mert én jóságos és irgalmas vagyok tihozzátok!” (ld. az evangélium előtti verset: Joel 2,12–13) De kemény szívvel ezt nem érthetjük meg. Isten irgalma csak akkor érthető, ha képes vagy megnyitni a szívedet, hogy beléphessen rajta – magyarázta a pápa.
A szív megkeményedését látjuk Lukácsnál is a mai evangéliumi szakaszban (Lk 11,14–23), ahol Jézust kérdőre vonják azok, akik ismerték az írásokat. A törvénytudók tudták a teológiát, de nagyon-nagyon bezárkóztak. A tömeg viszont elcsodálkozott, hitt Jézusban. Nyitott volt a szívük: tökéletlen, bűnös, de nyitott – mutatott rá a Szentatya.
Ezek a teológusok elzárkóztak. Mindig magyarázatokat kerestek, hogy ne értsék Jézus üzenetét, égi jelet követeltek tőle. Mindig zárkózottak voltak, és Jézusnak kellett magyarázkodnia előttük. Ez ennek a bukott hűségnek a története – folytatta Ferenc pápa. – A zárt szívek története, akik nem engedik belépni Isten irgalmasságát, mert elfelejtették azt a szót, hogy bocsánat, és a mondatot: „Bocsáss meg nekem, Uram!” Egész egyszerűen azért, mert nem érzik bűnösnek magukat, mások bíráinak érzik magukat. Évszázados történet ez. Ezt a bukott hűséget pedig világosan elmagyarázza Jézus, hogy véget vessen ennek a képmutató beszédnek. Ezt mondja: „Aki nincs velem, az ellenem van!”
Vajon létezik-e köztes megoldás, megegyezés? – tette fel a kérdést a pápa, majd igennel válaszolt. – Van kiút: valld bűnösnek magad! És ha kimondod: „Én bűnös vagyok”, megnyílik a szíved, Isten irgalmassága belép rajta, és elkezdesz hű lenni. Kérjük az Úrtól a hűség kegyelmét. A hűség útjára vezető első lépés pedig az, ha bűnösnek érezzük magunkat. Ha nem érzed bűnösnek magad, akkor rosszul indítottál.
Kérjük a kegyelmet, hogy ne keményedjen meg a szívünk, hanem legyen nyitott Isten irgalmára, és kérjük a hűség kegyelmét. És amikor hűtlennek bizonyulunk, kérjük a megbocsátás kegyelmét – zárta csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése