2016. február 27., szombat

Nagyböjti kalendárium – február 27.



Nagyböjti kalendárium – február 27.


Idei nagyböjti kalendáriumunkkal az irgalmasság rendkívüli szentévéhez kapcsolódunk. Szent II. János Pál pápa Dives in misericordia kezdetű, az isteni irgalmasságról szóló enciklikáját idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus feltámadásának ünnepére!


„Szent Lukács evangéliuma a két szövetség határán egész különleges megfeleléssel visszhangozza azt az isteni irgalomhoz tartozó két szót, melyekben erőteljesen hangzik mindaz, amit az Ószövetség teljes hagyománya az irgalomról mondott. [...] Látjuk Máriát, amint Zakariás házába lépve teljes szívéből magasztalja az Urat irgalmáért, melynek »nemzedékről nemzedékre« részesei lehettek az istenfélők. Izrael kiválasztásáról szólva ismét csak az irgalomról beszél, amelyről Isten mindig megemlékezik (Mindkét esetben a hesedről van szó. Ti. a hűségről, amelyet Isten népe iránti szeretetből valósít meg: az ígéretekhez való hűségről, amely Isten Anyjának anyaságában nyeri el teljes megvalósulását; vö. Lk 1,49–54).
S miután Keresztelő Szent János megszületett, atyja, Zakariás ugyanabban a házban áldja Izrael Istenét, és dicsőíti az Ő irgalmát, amelyet »atyáinkkal tett, megemlékezvén az Ő szent szövetségéről« (Itt is a hesed értelmében van szó az irgalomról, a következő mondatokban ugyanis, amikor Zakariás Isten irgalmasságáról beszél, világosan kifejezi a másik gondolatot a rahamim szóval – lat. viscera misericordiae –, amely az isteni irgalmat inkább az anyai szeretet oldaláról jelzi; vö. Lk 1,72–78).”
(Dives in misericordia, 30.)
Istenünk, te már ezen a földön mennyei javakban részesítesz minket, amikor szentségeiddel belekapcsolsz mennyei életedbe. Kérünk, kormányozz minket földi utainkon, és vezess el örök világosságodra. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése