2016. február 27., szombat

Ferenc pápa irgalmasság-pénteki látogatása egy kábítószerfüggő fiatalokat gondozó központban



Ferenc pápa irgalmasság-pénteki látogatása egy kábítószerfüggő fiatalokat gondozó központban


Kart karba öltve, együtt könnyebb a drog ellen - REUTERS

                                                                          
Miközben sokan influenzás megbetegedéséért aggódtak, Ferenc pápa péntek délután váratlanul elhagyta Rómát és a Castelgandolfo közelében fekvő „San Carlo” segítő központot kereste fel, ahol 60 fiatal kábítószerfüggőt segítenek meggyógyítani, hogy megszabadulva a drog rabságából, visszatérhessenek a rendes családi életbe.  A „San Carlo” központot Don Mario Picchi alapította a hatvanas években a Szolidaritás Olasz Központja keretében.
A harmadik irgalmasság-pénteki meglepetés látogatás
Ferenc pápa látogatása az irgalmasság-jubileum havi egyszeri, pénteki, meglepetésszerű eseményei közé tartozik. A sorozat múlt év végén kezdődött, amikor december 18-án meglátogatta a római új központi karitász otthont, amelynek kápolnájában a szegények és hajléktalanok számára megnyitotta a szentkaput. Egy hónappal később a pápa egy, a Róma perifériáján működő idősotthont és elfekvőt látogatott meg.
Nyílt beszélgetés, a sebek feltárása
Mostani pénteki látogatása is teljes meglepetés volt. Hivatalos kíséret nélkül érkezett a „San Carlo” segítő központba, ahol egyedül Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának az elnöke társaságában kereste fel a beteg fiatalokat. Ők délutáni megszokott közösségi tevékenységüket végeztek kisebb csoportokban, amikor egyszer csak megjelent közöttük Ferenc pápa. Egybehívták az ott lakókat és egy közösségi beszélgetés kezdődött, melynek során először a pápa kérdezte a fiatalokat a helyzetükről, reményeikről és családjaikról. A fiatalok pedig megnyíltak és elmondták találkozásukat a félelmetes droggal, mely erősebb volt náluk és leteperte őket. Sok beteg elővette  fényképalbumát és megmutatta a családtagjaik fényképét, némelyek gyermekeik fotóját tárták a pápa elé könnyes szemmel.
Sok nevetés és komoly beszélgetés
A Vatikáni Rádió munkatársa interjút készített Roberto Mineo-val, a Szolidaritás Olasz Központja elnökével, aki így vallott a rendkívüli pápalátogatásról: „Nagyon szép meglepetés volt, mindnyájan kővé meredtünk, a fiúk és az ápolók egyaránt, amikor szokásos dolgainkba belefeledkezve megjelent közöttünk fehér ruhában. Nagyon megható volt a találkozás, sok nevetéssel és komoly beszélgetésekkel. A fiatalok a hitről, az evangéliumról kérdezték a pápát, továbbá annak a lehetőségéről és módjáról, hogy oly sok szenvedés után vajon fel tudnak-e támadni a megpróbáltatásaikból”.
Méltósággal újrakezdeni
Ferenc pápa, miután meghallgatta a fiatalok személyes tanúságtételeit, arra buzdította őket, „ne hagyják, hogy a kábítószer és annak „áttételes következményei” elnyeljék őket”. Utalt „a közösség szerepére, melyben reális lehetőség nyílik arra, hogy tisztán és méltósággal újrakezdjék az életüket. A legfontosabb szempont, hogy bízzanak Isten irgalmas szeretetében, mely támogatni fogja őket további zarándokútjukon”.
Uzsonnára pizza
Roberto Mineo, a Szolidaritás központ elnöke a látogatás sajátos mozzanatát így mesélte el:
„Pizzát kezdett enni a fiatalokkal. Nálunk az a szokás, hogy délután fél ötkor együtt uzsonnáznak a fiatalok. A szakácsunk pedig péntekenként mindig pizzát készít és örömmel láttuk, hogy mennyire tetszett a pápának ez a közös pizza-falatozás”.
Mi meghívtuk őt pár hete egy közös levélben
„A közösségünk körülbelül két hete levelet írt a pápának és ebben azt kérték, hogy nagyon nagy örömmel vennék, ha meg tudná látogatni őket és egy kis beszélgetésre is lehetőség lenne. A fiatalok tudják, hogy Ferenc pápa mennyire elkötelezett a védelmükben, főként amikor két éve a Szent Péter téren közvetlenül hozzánk szólt, akik a kábítószerfüggő fiatalokkal foglalkozunk. Felemelte a hangját és kiáltva mondta: „Nemet mondok a drogra, nemet minden típusú kábítószerre!”. Ez nagyon fontos üzenet, mert azt jelzi, hogy nincs könnyű drog, hiszen mindegyik megtöri az emberi életet. Nekem is nagy élmény volt a pápa kétórás köztünk tartózkodása, amit a legpontosabban a fiatalok arcáról tudtam leolvasni, amely szavak nélkül elmondta a hálájukat, örömüket és elégedettségüket” – nyilatkozta Roberto Mineo, a Szolidaritás Olasz Központjának elnöke.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése