2016. január 8., péntek

Vizkereszt utáni péntek



Vizkereszt utáni péntek


A kenyerek és a halak megszaporításának csodáját olvassuk a mai napon Márk evangélista írásából. A történet szerint nagy számú nép gyűlik össze Jézus körül, a férfiak is legalább ötezren voltak. A csodát Jézus tanítása előzi meg. Az evangélista ezt azért hangsúlyozza, mert az emberek Jézus fellépésének kezdeti szakaszában még főként azzal a szándékkal jönnek hozzá, hogy hallgassák tanítását. Hamar elterjedhetett annak híre, hogy újszerűen magyarázza az írásokat és tanítását nem csak egyes kiváltságosok hallhatják, hanem a szegények, az egyszerű emberek is.
A nép tehát nem csodát akar látni. Nem azért mennek Jézushoz tömegesen, hogy csodát várjanak tőle, amely alapján megerősítést kapnak hitükben. Ők csupán tanítására kíváncsiak, s ez a vágyuk teljesül is. Miért tesz mégis ebben a helyzetben Jézus csodát? Miért szaporítja meg a kenyereket és a halakat? Nem elég magyarázat erre, hogy azért cselekszik így, mert az emberek éhesek. Volna ugyanis más megoldás. A nép hazamegy és mindenki gondoskodik magának élelemről. Éppen ezt javasolják Jézusnak tanítványai is. Senki sem várja Jézustól, hogy mindenki számára ennivalót adjon, sem a nép, sem tanítványai, ő mégis ezt teszi, mégpedig azért, hogy jelet mutasson. Neki az a küldetése, hogy az emberek testi és lelki éhségét csillapítsa.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Vezesd, ó, Krisztus, valamennyi hűségest a hitben, hogy a keresztény hit hassa át egész életüket, és bátor tanúságtevőkké tegye őket a világ előtt üdvözítő küldetésed során, hogy az Egyház tudatos és cselekvő tagjai legyenek, akik bizonyosak abban, hogy Isten gyermekei és testvérek minden néppel!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése