2016. január 21., csütörtök

Ferenc pápa: A féltékenység és az irigység ronda bűnök, amelyek szavakkal ölnek



Ferenc pápa: A féltékenység és az irigység ronda bűnök, amelyek szavakkal ölnek


Ferenc pápa prédikál a Szent Márta-házban - OSS_ROM



A pápa Szent Ágnes szűz és vértanú liturgikus emléknapján bemutatott szentmiséjében a Szent Márta-házban a féltékenységről és az irigységről beszélt homíliájában. Az Úr mentsen meg minket ezektől a ronda bűnöktől, amelyek léteznek keresztény közösségeinkben és a nyelvet használják arra, hogy másokat megöljenek.
Az irigység csúnya bűn, amely gazként nő
Az első olvasmány (1Sám 18,6-9; 19,1-7) elmondja Saul, Izrael királya féltékenységét Dáviddal szemben. A filiszteusok ellen aratott győzelmet követően az asszonyok örömmel énekelnek, mondván: ,,Megvert Saul ezret, Dávid pedig tízezret.'' Ettől a naptól kezdve Saul gyanakvással tekint Dávidra, gondolva, hogy megcsalhatja és elhatározza, hogy megöli. Majd követi fia tanácsát és meggondolja magát. Ezután azonban visszatér gonosz gondolataihoz. A féltékenység „betegség”, amely visszatér és irigységhez vezet.
Az irigység csúnya viselkedés és bűn! A szívben a féltékenység és az irigység gazként nő, nem hagy helyet a jó hajtásnak. Ami úgy tűnik, hogy beárnyékolja, az fáj neki. Nem hagyja nyugodni, nincs békében. Egy meggyötört, csúnya szív! Az irigy szív is öl, a halálhoz vezet – ahogy hallottuk az olvasmányban. A Szentírás világosan fogalmaz: az ördög irigysége miatt lépett a halál a világba.
Az irigység közösségeinkben is öl
Az irigység öl és nem viseli el, hogy a másiknak legyen valamije, ami neki nincs. Mindig szenved, mert az irigy és féltékeny ember szíve szenved. Olyan szenvedés ez, amely mások halálát akarja. Hányszor fordul ez elő közösségeinkben és nem kell túl messzire menni, hogy találkozzunk vele! Látjuk, hogy a féltékenység a nyelvvel öl. Valaki irigykedik erre és arra, aztán elkezdődik a pletyka, ami öl! – állapította meg Ferenc pápa.
Ezen a szentírási idézeten gondolkodva és erről elmélkedve arra hívom magamat és mindenkit, hogy keressük meg, van-e valami féltékenység és irigység a szívünkbe, amely mindig a halálhoz vezet és nem tesz boldoggá. Ez a betegség viszi arra az embert, hogy a másik javára úgy tekintsen, mintha az ellene lenne. Ez csúnya vétek! Sok bűntett kezdete. Kérjük az Urat, adja meg a kegyelmet ahhoz, hogy ne nyissuk meg szívünket a féltékenységnek és az irigységnek, mert ezek a halálhoz vezetnek – hangsúlyozta a Szentatya.
Jézust irigység miatt adták át Pilátusnak
Pilátus intelligens volt és Márk evangéliuma mondja, hogy Pilátus rájött: az írástudók vezetői irigység miatt adták át neki Jézust. Pilátus értelmezése szerint, aki nagyon intelligens, de gyáva ember volt, az irigység vezetett Jézus halálához. Ez volt az eszköz. Irigységből adták át neki. Kérjük az Úr kegyelmét, hogy irigységből sose juttassuk halálra testvérünket, plébániai vagy közösségbeli társunkat, vagy szomszédunkat. Mindenkinek megvannak a saját bűnei és erényei. Lássuk meg a jót és ne öljünk az irigységből és a féltékenységből fakadó pletykával – zárta csütörtöki homíliáját Ferenc pápa.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése