2016. január 31., vasárnap

Az Egészségügyi Dolgozók Pápai Tanácsa elnökének üzenete a leprások 63. világnapjára



Az Egészségügyi Dolgozók Pápai Tanácsa elnökének üzenete a leprások 63. világnapjára


„Élni annyit jelent, hogy segítünk másokat élni” – ez a témája a Zygmunt Zimowski érsek, az Egészségügyi Dolgozók Pápai Tanácsa elnöke által a leprások 63. világnapjára írt üzenetnek. Az emléknapot idén január 31-én tartják.


Az emléknap alkalmat ad arra, hogy folytassuk a küzdelmet a szörnyű fertőzés ellen, és leküzdjük a számkivetést, amely e betegséget hordozó személyek helyzetét tovább súlyosbítja – írja üzenetében Zygmunt Zimowski érsek.
Ennek a kirekesztésnek már nincs létalapja, mert a lepra gyógyítható, és a gyógyulás után a személy visszatérhet az életbe. Az egészséges emberek tehát arra kaptak meghívást, hogy emberhez méltó élethez segítsék hozzá azokat, akik ma is áldozatai ennek az igazságtalan társadalmi stigmának. A szolidaritás, a hiteles testvériség és az irgalmasság konkrét jeleivel forduljunk feléjük – buzdít Zimowski érsek üzenetében. – Szűz Mária gondoskodása visszatükrözi Isten gyengédségét. Ez jelenik meg azok életében is, akik a betegek mellett állnak és megérzik legfelfoghatatlanabb szükségleteiket is, mert szeretettel tekintenek rájuk. Ebben a konkrét és érdekmentes gesztusban ismerhetjük fel a leprások idei világnapjára választott témát: Élni annyit jelent, hogy segítünk másokat élni.
Az Egészségügyi Dolgozók Pápai Tanácsának elnöke továbbá tájékoztat, hogy a Sasakawa és a Raoul Follereau Alapítványokkal együttműködésben június 10-én és 11-én tanulmányi napot tartanak a Vatikánban. A résztvevők jelen lehetnek június 12-én azon a szentmisén, amelyet Ferenc pápa mutat be a betegek és fogyatékkal élők jubileuma alkalmából.
Zygmunt Zimowski üzenetében köszönti a leprásokat és az őket gondozókat, illetve azokat is, akik a társadalom peremére szorultak e betegség miatt, amely még mindig elterjedt Ázsia, Dél-Amerika és Afrika különböző országaiban. A főpap azt kéri, kötelezzük el magunkat e betegség elleni küzdelemben, kiszélesítve a tájékoztatást és a megelőzést, valamint az együttérzés valódi gesztusait gyakorolva. Segítsük elő a meggyógyultak társadalmi és munkahelyi integrációját, hiszen ők annak ellenére, hogy magukon viselik e betegség nyomait, épségben megőrizték emberi méltóságukat. Ebben a tevékenységben példát és ösztönzést jelenthetnek a szentek és a boldogok, közöttük De Veustern Damján József, Szent Marianne Cope és Albert Schweitzer.
Az érsek végül hangsúlyozza, hogy az egyház tanúságot tesz a leprások és a gondjukat viselő személyek iránti közelségéről.
A leprások világnapját 1954 óta minden évben január utolsó vasárnapján tartják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése