2015. december 24., csütörtök

Maroun Laham érsek karácsonyi üzenete



Maroun Laham érsek karácsonyi üzenete


„Azt kívánjuk, hogy a szeretett Közel-Keleten érjen véget minden véres viszály, mivel soha nem volt még ilyen elkeseredett szükségünk a békére” – írja karácsonyi üzenetében Maroun Laham érsek, a jeruzsálemi latin pátriárkátus helyettese.


Az ünnepre készülve a főpásztor megosztotta reményét a hívekkel, miszerint a térség népei újra képesek lesznek a békés együttélésre, bátorítják a testvériség és a szeretet kezdeményezéseit, hogy ezáltal mindenki egy nagy család részeként éljen.

A 2015-ös év két fontos eseményeként említi Laham érsek a Nostra Aetate kezdetű zsinati nyilatkozat 50. évfordulóját. Ez a dokumentum elsőként foglalkozott a keresztény-iszlám párbeszéddel, és ennek intellektuális, illetve kulturális gyümölcseit meg kell őriznünk – hangsúlyozta. A másik kiemelt téma az irgalmasság rendkívüli szentéve, amelyet Ferenc pápa hivatalosan december 8-án nyitott meg. Az irgalmasság a testvéri szeretet szinonimája. Ebből merítve értjük meg, mi hajt minket, hogy megerősítsük az emberiség figyelmét azon testvéreink iránt, akik a szegénység, a nélkülözés, vagy nehézségek súlyosbodása miatt szenvednek.

Laham érsek emlékeztet rá, hogy december 21-én Ammanban megtartották az Irgalmasság Étterme elnevezésű kezdeményezést. Ennek keretében a helyi egyházmegye és a jordániai Karitász mintegy ötszáz adag ételt osztott ki szegényeknek és rászorulóknak, valamint további 100 adagot környezetvédelmi aktivistáknak. Remélem, hogy ez az akció hozzájárul a karitatív munka megerősítéséhez, és segíti az összefogást szeretett hazánkban – írja Laham érsek. A karácsony jelentéséről szólva a főpásztor kiemeli, hogy a Gyermek Jézus azért jött el a világra, hogy örömöt és üdvösséget hozzon, elűzze a félelmet, és megnyugtasson minket: a jó győzedelmeskedik a rossz felett, a fény erősebb a sötétségnél, a kegyelem erősebb a bűnnél, a szeretet pedig erősebb a gyűlöletnél.

Urunk születése biztosíték arra, hogy az erőszak, a gyilkosságok és az erőszakos áttelepítések az arab világban csupán átmeneti jelenségek, és hogy a status quót visszaállítják. Akkor majd nem tesznek különbséget vallás, etnikum, bőrszín vagy nem között, mert Jézus szemében a legigazabbak a legnemesebbek közülünk – írja karácsonyi üzenetében a jeruzsálemi latin pátriárka helyettese. Laham érsek végül azt kéri, hogy csöndben szemléljük karácsony üzenetét, imádkozva Isten testté lett Igéjét, aki úgy szeretett minket, mint soha senki más.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése