2015. december 11., péntek

Ferenc pápa külön kérésére szállították a Vatikánba az ukrán ikont a szentév kezdetére



Ferenc pápa külön kérésére szállították a Vatikánba az ukrán ikont a szentév kezdetére


Ferenc pápa személyes kérésére az irgalmasság szentéve kezdetére a Vatikánba szállítottak egy régi ukrán ikont a lengyelországi Jarosław görögkatolikus székesegyházából.


Az Irgalmas Szűz Mária-ikon nagy tiszteletnek örvend, ötvözi a keleti és a nyugati hagyományt, és minden keresztényt az egységre és a békére szólít – a szentévet megnyitó szentmisén oltáron állították fel.
Az ikont a repülőtéren a Szentszék ukrán nagykövete, Tetyána Izevszka és a lengyel nagykövet, Piotr Nowina-Konopka, valamint a Vatikán több képviselője fogadta.

A Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázoló, Hodégétria-típusú ikon a 17. századból származik; nevét egy bizánci nagyböjti liturgikus szöveg nyomán kapta: „Nyisd meg nekem az irgalom kapuját, ó, Istennek anyja”. A csodatévőnek tartott kegykép számára II. János Pál pápa 1996-ban koronát ajándékozott (a Szent Szűz kegyképeinek koronával ékesítéséről ITT olvashat).

Az Irgalmas Szűz Mária-ikon egy másolata megtalálható abban az argentin templomban, ahol Ferenc pápa korábbi lelkivezetője, az ukrán katolikus Stephan Chmil szolgált, akit később püspökké neveztek ki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése